I det dolda har Sony Music byggt världens största spellistetjänst

I det dolda har Sony Music byggt världens största spellistetjänst

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

I Stockholm har skivbolaget Sony Music byggt upp världens största tredjepartstjänst för musikspellistor, Filtr. Nu vill tjänsten kliva ut ur skuggorna.

Du kanske inte känner till skivbolaget Sony Musics tjänst Filtr – men du har förmodligen använt dig av tjänsten utan att du vet om det. Åtminstone om du brukar lyssna på musik via spellistor på musiktjänster som Spotify, Apple Music, Deezer och Youtube. 

”Vi vet att det är fler som använder våra spellistor än vad det är folk som känner till oss”, säger Michelle Kadir, digital chef på Sony Music.

Filtr har i det anonyma byggt upp världens största tredjepartstjänst för musikspellistor. Tjänsten, som har utvecklats i Stockholm, drogs igång 2012 och har sedan dess växt i snabb takt. Idag prenumererar över 20 miljoner människor på Filtrs spellistor och runt 30 000 nya lyssnare börjar dagligen följa deras listor.

”Vi har den här tjänsten för att kunna skapa spellistor och perfekta musiksessioner för alla tillfällen. Men de innehåller inte bara Sonys musik. För att det ska bli perfekt så måste man ha all musik, oberoende vem som ligger bakom den”, förklarar hon.

Enligt Michelle Kadir är tanken med Filtr bland annat att Sony Music på ett enkelt sätt ska kunna promota sina egna artister. Förhoppningen är även att de själva ska bli bättre på musik.

Mjuka värden snarare än intäkter i kronor och ören, alltså.

”När vi skapar spellistor tror vi mycket på kombinationen av riktiga människor som kan musik ihop med avancerade verktyg. Vi har avancerade verktyg som kan se trender och djupanalysera låtar i våra spellistor. I vilken ordning musiken ska ligga, hur stor längd av en låt folk lyssnar innan de byter och hur en placering i en spellista kan påverka lyssnandet", säger Michelle Kadir.

Hon berättar dock att bolaget framöver planerar att bli mer synliga.

"Vi vill visa att vi är riktiga människor bakom det här och inte någon robot som sitter och spottar ur sig spellistor. Vi är öppna för nya samarbeten mellan Filtr och spännande människor."

Läs fler artiklar
LÄS MER