Sök

Klassiska venturebolaget Kleiner Perkins delas upp

Kleiner Perkins

Mary Meeker. Foto: Forbes.com

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Techgurun Mary Meeker bryter sig loss från Silicon Valleys tyngsta riskkapitalbolag.

Klassiska venturebolaget Kleiner Perkins Caufield & Byers har beslutat sig för att dela verksamheten i två delar. Företaget är kanske mest kända för att man tidigt hoppade på Amazon och Google.

Det är kanske inte någon slump att det sker en förändring nu. Företaget har dragits med en oenighet kring strategin, skriver Wall Street Journal. Skall företaget fokusera på mindre nya bolag eller företag i tillväxtfasen som närmar sig börsen? Kleiner Perkins har haft det här problemet. Bolaget har rest kapital till fonder som skall användas i ett sent skede samtidigt som man inte vill lämna sina rötter med investeringar i tidiga bolag.

Marknaden har också förändrats de senaste åren. Fonderna blir allt större och de privata bolagen klarar sig allt längre i en privat miljö. Snabbväxande bolag klarar av att resa kapital utanför börsen på ett sätt som inte var tänkbart för ett antal år sedan.

Kleiner Perkins var hett runt millennieskiftet och hittade då mängder med tech-investeringar såsom Amazon, Google och Netscape. Därefter missade venturebolaget alla stora sociala medier-bolag såsom Facebook och Twitter. På senare tid har dock företaget gjort comeback och bland annat investerat i Square, Spotify och Uber.

Den tidigare Morgan Stanley-analytikern Mary Meeker och Juliet de Baubigny kommer att starta ett nytt bolag som skall fokusera på tillväxtbolagen. Mary Meeker är framförallt känd för sina rapporter om internettrender. Vad det nya bolaget kommer att heta är inte klart. Det står också klart att det bolaget kommer att resa eget kapital till sina fonder.

Läs mer