Engelska kyrkan attackerade Amazon – är själv aktieägare

Amazon
Engelska kyrkan attackerade Amazon – är själv aktieägare

Jeff Bezos och Justin Welby. AP Photo/Dominic Lipinski/Ted S. Warren.

Towe Boström

Reporter

Attacken mot Amazon och gig-ekonomin har väckt uppståndelse.

Det var i veckan som dispyten mellan två oväntade aktörer tog fart – den engelska kyrkan och e-handelsjätten Amazon.

Biskopen Justin Welby, även kallad ärkebiskopen av Canterbury, höll inte tillbaka på kritiken. Han anklagade Amazon för att komma undan med att ”knappt betala något skatt”, rapporterar The Guardian.

Biskopen har inte heller någon vidare relation till gig-ekonomin, eller så kallade nollavtal, som ofta utgörs av korta uppdrag vid behov.

Utöver att svinga mot Amazon kallade han gig-ekonomin för ”återfödelse av en forntida ondska”.

Det kan som bekant vara smart att ha koll på sitt eget hus innan man svingar mot andra. Uttalandena skulle snart slå tillbaka. 

Den engelska kyrkan bekräftade nämligen att de investerat i Amazon, som utgör en av dess 20 största investeringar. Det finns även aktörer inom kyrkan vars kontrakt baserar sig på just nollavtal.

Det här har lett till en hel del rubriker där biskopen anklagas för att vara en hycklare. Representater för kyrkan har i sin tur meddelat att de ser över arbetsavtalen. 

I sitt tal anklagade biskopen Amazon för utsugande på allmänhetens bekostnad.

"Vi betalar all begärd skatt i Storbritannien och alla andra länder där vi har verksamhet", har Amazon svarat, enligt Mashable. 

Kyrkan uppger inte ha några planer på att ge upp Amazon.

”I likhet med andra problem anser vi att det är mest effektivt att stanna med de här företagen för att söka en förändring som aktieägare”.

Läs fler artiklar
LÄS MER