Sök

Storytels vd Jonas Tellander om kritiken: “Har varit hårda förhandlingar”

Storytel

Jonas Tellander, grundare och vd för Storytel. Foto: Anders Wiklund/TT

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Upprördhet i förlagsbranschen med avtalen.

I veckan avslöjande branschtidningen Svensk Bokhandel att det finns ett stort missnöje bland förläggare med de avtal de har med ljudboksbolaget Storytel.

Särskilt det faktum att Bonnierförlagen visat sig få en gräddfil, som gör att de får dubbelt så mycket per lyssnad bok som de andra förlagen. Bonnier slipper dessutom intäktsdelningsmodellen som de andra har, som innebär att förlagen och Storytel delar på intäkterna utifrån hur mycket som lyssnats under en bestämd tid.  

Nu bryter Storytels vd Jonas Tellander tystnaden kring avtalen i en intervju med samma tidning.

“Vi har haft samarbeten med Bonniers sedan 2009. Vi har löpande haft diskussioner kring avtalet och det är väl omvittnat i bokbranschen att det stundtals varit hårda förhandlingar”, säger han och fortsätter:

“Vi är i en situation där vi är viktiga för varandra. I början var vi pytte-pyttesmå och nu har vi blivit lite större och vi har en annan möjlighet sedan några år tillbaka att påverka villkoren i avtalen. Det är ett givande och tagande där vi helt klart är på väg åt ett håll som vi tycker är rimlig”.

Men exakt hur avtalen med förlagen ser ut vill han inte gå in på, med hänvisning till sekretessklausuler i avtalen.

Han uppger att han förstår att förlagen är upprörda, men menar att det är ofrånkomligt när man förändrar en affärsmodell “som sett likadan ut i hundra år” och som gått ut på att författare och förläggare fått betalt per såld bok.

“Nu plötsligt går vi in i en ny era där man konkurrerar om folks tid. Det är den förändring som vi försöker driva och vi har lyckats väldigt bra med det. Tittar vi runt i världen så är det ju nästan alla förlag, vi pratar om ett antal hundratal förlag, som alla förstår vår argumentation kring att revshare (intäktsfördelning) är rätt väg att gå när man konkurrerar om folks tid och har en fast månadspeng”, säger han.

Han menar att han inte på något sätt undanhållit att Bonnier sluppit intäktsdelningen, utan att han alltid varit öppen med det på direkt fråga.

Läs mer