Walmart köper svenskens mattjänst Cornershop

Cornershop Uppköp Mattech
Walmart köper svenskens mattjänst Cornershop

Oskar Hjertonsson. Foto: Press

Tobias Blixt

Reporter

Den amerikanska butiksjätten Walmart köper den svenska startupen för matleveranser Cornershop för 225 miljoner dollar, motsvarande ungefär 2 miljarder kronor.

Oskar Hjertonssons bolag Cornershop tillhandahåller en tjänst för matleveranser med verksamhet i Mexiko och Chile. Cornershop kan liknas vid den typ av tjänst som erbjuds av exempelvis Mathem eller Mat.se.

En skillnad är att Cornershop, som lanserades 2015, inte har några egna lager, istället kan användarna välja vilka butiker som de vill köpa hem maten ifrån. Förra året stängde bolaget en kapitalrunda på 185 miljoner kronor, där bland andra Creandum och Accel investerade

När Walmart nu köper Cornershop öppnar det upp nya möjligheter för företaget.

"Mycket av dialogen med Walmart har handlat om framtiden, vad som följer nu. Om vi gör ett bra jobb har vi chansen att bygga någonting som kommer att kunna bli mycket viktigt i de länder vi kör, både för Walmart och för hur folk konsumerar livsmedel", skriver Oskar Hjertonsson i ett mejl.

"Vi kommer köra vidare ganska självständigt med vårt varumärke, vår kultur, vårt team och vår marknadsplats som är öppen för många affärer, stora och små." 

Walmart har 11.200 butiker och är verksamma i 27 länder. Cornershop växer snabbt i de två länderna där bolaget är verksamma och antalet unika användare har fördubblats de senaste tolv månaderna.  

"Vi är fokuserade på att göra livet enklare för kunder och intressenter genom att bygga starka lokala företag, drivna av Walmart. Cornershops digitala expertis, teknik och kapacitet kommer att stärka våra framgångsrika företag i Mexiko och Chile och ge lärande till andra marknader där vi är verksamma", säger Judith McKenna, vd och koncernchef för Walmart International. 

Cornershop grundades av vd:n Oskar Hjertonsson, Daniel Undurraga och Juan Pablo Cuevas. De kommer fortsatt att driva verksamheten enligt pressmeddelandet.

Oskar Hjertonsson har tidigare varit med och grundat bolaget Needish, som sålde till Groupon 2010. 

 

Läs fler artiklar
LÄS MER