Sök

Idag röstar EU om internets framtid (igen)

EUEU-kommissionenEuropa

Foto: Istockphoto.com

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

EU röstar i dag om den laddade frågan om upphovsrätt.

Nyheten om två EU-förslag med potential att “förändra internet som vi känner det” slog ned som en bomb i somras. Kortfattat kretsar uppståndelsen kring framför allt två förändringar av upphovsrättsdirektivet. Det är artikel 11, som ibland kallas för “länkskatten”, och artikel 13, ibland kallad för ett “innehållsfilter”.

Vi har gått igenom kritiken mot de två delarna som de såg ut inför den första omröstningen här.

Vid den senaste omröstningen valde medlemmarna att rösta ned det förslag som presenterades. Som en följd fick samtliga medlemmar i EU-parlamentet en möjlighet att lämna in förslag på tillägg eller ändringar i reformen.

Det är dessa ändringar som EU-parlamentet i dag kommer att rösta om. Liksom direktivet i sin helhet.

Förslagen har redan engagerat mängder med tunga namn som är både för och emot förändringarna. Musiklegendaren Paul McCartney skrev ett uppmärksammat öppet brev till stöd för det nya upphovsrättsdirektivet, som ska göra det lättare för artister att få ersättning när deras ljud används på nätet. Samtidigt har webbens skapare Tim Berners-Lee skrivit ett liknande brev som kritiserade förslaget.

Bland svenska politiker har Centerpartiets Fredrick Federley varit en av de som har kämpat emot artikel 11 och 13.  Men många anser också att kritiken mot förslagen är ofta är överdriven och ibland helt felaktig.

När Europaparlamentarikerna nu gör sig redo för att återigen rösta om framtiden på internet är det efter en intensiv period av lobbyism. Några som har pekats ut för att ha spenderat stora summor för att kampanja emot direktiven är techjättar som Google och Facebook.

Financial Times rapporterar samtidigt att EU-kommissionen har varnat europaparlamentariker från att rösta mot ändringar av upphovsrättsdirektivet – eftersom att det skulle ge techjättarna ett orättvist försprång mot aktörer som musiker, publicister och författare i den digitala ekonomin.

“Inga av alternativen som finns på bordet nu kommer att förstöra internet eller hindra invånare från att dela länkar, parodiska bilder eller deras bröllopsminnen. Inga av alternativen är ett hot mot fria encyklopedier som Wikipedia; inga av alternativen kommer att förstöra europeiska kulturarv”, säger Mariya Gabriel, EU:s kommissionär med ansvar för det digitala samhället och den digitala ekonomin, till tidningen.

Totalt har över 200 ändringsförslag lämnats inför omröstningen som förväntas bli jämn och oviss. Huvudförhandlaren Axel Voss lämnat ett nytt förslag med kompromisser, som presenteras tillsammans med ändringsförslag från andra grupper inom EU-parlamentet.

Under omröstningen ska EU-parlamentarikerna komma överens om en slutgiltig text som kan gå vidare till trilogen (diskussioner mellan företrädare från EU-kommissionen, EU-parlamentet och EU-rådet). Om förslaget skulle röstas ned i plenum går det tillbaka till det juridiska utskottet.

Läs mer