Ilya Pharma tar in 30 miljoner kronor för att läka dina sår

Ilya Pharma
Ilya Pharma tar in 30 miljoner kronor för att läka dina sår

Evelina Vågesjö, medgrundare till Ilya Pharma – bolaget som vill läka sår. Foto: Press och TT.

Towe Boström

Reporter

Företaget har kommit på en ny teknik för att snabba på läkningen i huden.

Ilya Pharma har utvecklat en teknik som ska få sår att läka snabbare. Det företaget gjort är att genetiskt bygga om mjölksyrabakterier, sådana som finns i yoghurt, så att de producerar en kroppsegen substans som snabbar på läkningen i huden.

Bakom bolaget står forskaren Evelina Vågesjö tillsammans med Mia Phillipson och Stefan Roos.

Ilya Pharma har tidigare tagit in runt 44 miljoner kronor genom kapitalrundor och stöd från EU-kommissionen.

Nu fylls kassan på med ytterligare 30 miljoner kronor för att satsa på tillväxt och fortsatta kliniska studier.

Evelina Vågesjö berättar att intresset varit stort.

”Vi fick in precis de vi önskade – serieentreprenörer och kapitalstarka personer med stor kunskap och långerfarenhet inom läkemedel, diagnostik och life science”, säger hon.

Evelina Vågesjö berättar att kapitalet kommer från svenska privata investerare, med erfarenheter från branschen, men vill inte gå närmare in på detaljer.

Stora och kroniska sår orsakar i dag både individuellt lidande och stora kostnader inom sjukvården världen över. Genom sin lösning hoppas Ilya Pharma accelerera läkeprocessen med 80 procent och bidra till minskad antibiotikaanvändning

I dag arbetar runt 15 personer i teamet. Under nästa år börjar de första kliniska studierna på människor och produkten beräknas kunna nå marknaden tidigast 2025. 

Den här typen av satsning är extremt kostnadskrävande från start till mål. Ilya Pharma räknar därför med att ta in ytterligare 100-200 miljoner kronor inom det närmsta året.

"Resan fortsätter och med oss har vi nu några av de som lyckats allra bäst inom branschen som är en internationell bransch”, säger Evelina Vågesjö.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER