Sök

EU vill ta snabbt beslut om att beskatta techbolags omsättning – Sverige skeptiska

SpotifyEUEU-kommissionen

Foto: Istockphoto.com / TT

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Sverige vill vänta in OECD-beslutet.

Frågan om en digital skatt som baseras på techbolagens omsättning i olika länder diskuteras flitigt i EU. Det är främst Frankrike som driver frågan, men de har stöd av flera andra länder.

Samtidigt krävs enhällighet för alla skattebeslut i EU. Och vid EU:s finansministermöte under lördagen var Sverige, Danmark och Irland tre hårda motståndare till förslaget.

"Kommissionens förslag är problematiskt eftersom det baserar beskattningen på omsättningen i olika länder. Det går helt emot beskattningsprinciper som vi har enats om internationellt", sade Karolina Ekholm, statssekreterare på finansdepartementet, som var där istället för Magdalena Andersson till Nyhetsbyrån Direkt.

Den vanliga principen är att bolags vinster beskattas där de uppstår. Men med digitala bolag är det inte helt uppenbart var värdet skapas.

Det förslag som har lagts fram av EU-kommissionen gäller en omsättningsskatt på 3 procent på vissa digitala aktiviteter där användaren spelar stor roll för att skapa värden.

EU-länderna är däremot överens om att det det skulle vara bra med en internationell lösning inom OECD. EU:s digitala skatt skulle enligt förslaget vara tillfällig och försvinna efter en gemensam lösning mellan OECD-länderna.

I grunden är nämligen alla länder ense om att det finns ett problem.

"Vi tycker att det är fel sekvensering. Det är viktigt att först komma fram i OECD", sade Karolina Ekholm, som menar att regeringens ståndpunkt har brett stöd i riksdagen.

En person som har kritiserat det nuvarande förslaget är Spotifys grundare och vd Daniel Ek.

I ett brev till statsminister Stefan Löfven tidigare i år skrev han att en sådan skatt skulle vara skadlig och att en eventuell en skatt borde läggas på vinsten istället för omsättningen:

“Detta påverkar Spotify enormt, men jag vill även skydda det europeiska ekosystemet av bolag som just nu växer runt om i Europa och är på väg att bli en allt mer viktigare del av den Svenska och Europeiska ekonomin. Jag skulle välkomna en möjlighet att träffa dig och diskutera detta och hur vi kan hitta en rättvis och balanserad lösning som faktiskt hjälper Europa framåt”, skrev han då.

Sverige och övriga EU-länder är överens om att det behövs en digital skatt – men det finns alltså meningsskiljaktigheter om när beslutet ska tas och hur. Österrikes finansminister Hartwig Lögner, som var mötets ordförande, sade vid en presskonferens att han siktar på att EU-länderna ska fatta beslut om en digital skatt före årsskiftet.

Ett omarbetat förslag med en klausul som reglerar skattens försvinnande vid ett visst datum eller till OECD:s beslut, (en så kallad solnedgångsklausul) ska presenteras till nästa finansministermöte den 2 oktober.

Läs mer