Sök

Johan Attby svingar mot politikerna – "Saknas större vision för Sverige"

Fishbrain

Johan Attby tycker till om svensk politik. Fotomontage: Tomas Oneborg/SvD/TT, Fredrik Sandberg/TT och Jonas de Lange.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Fishbrain-grundaren ryter ifrån mot politikerna.

Få har väl missat att det är val på söndag. Politikerna svingar allt hårdare mot varandra – och även techprofilerna levererar sågningar. 

Tidigare i veckan riktade Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski ett budskap till politikerna på Sthlm tech fest.

"Alla utom Sverigedemokraterna saknar en tydlig vision", sa han då, och förtydligade samtidigt att han inte håller med SD-ledaren Jimmie Åkesson. 

Nu är det Fishbrain-grundaren John Attbys tur att hugga ifrån, vilket han gör i en krönika i The Local. 

Johan Attby reflekterar över att gatorna är pepprade med politiska budskap – men att de inte väcker några känslor hos honom. Han upplever att politikerna spelat samma band på repeat år efter år.

”Det saknas helt och hållet en större vision för Sverige och en förståelse för de saker som verkligen påverkar landet och dess invånare i en modern värld”, skriver Johan Attby.

Han pekar på en rad frågor som han anser borde lyftas mer.

Johan Attby frågar sig varför ingen pratar om artificiell intelligens (AI), som kommer att revolutionera samhället, eller hur självkörande bilar kommer förändra hur vi transporteras.

Flera av åsikterna härrör från diskussioner och problem som stötts och blötts inom tech-sektorn under en lång tid.

”Det är lite snack om hur små- och medelstora företag genererar en majoritet av jobben, men lagar som är decennier gamla och som riktar sig till större företag gör det svårt för dem”, skriver Johan Attby.

Som exempel ger han Spotify, Klarna och Izettle och uppmanar politikerna att lösa frågor som bostadsbrist, skatter och optioner för att hålla svenska bolag kvar i landet. Johan Attby vill se ett ökat fokus på hur vi attraherar talang istället för frågor om vilka vi släpper in.

Han pekar på  en snabba utvecklingen inom tech och menar att visionära ledare i andra länder kommer greppa möjligheterna om Sverige inte agerar.

"Nog måste det väl ändå finns tid för framtidstänk, visioner och samtal om den större bilden?" 

”Kom igen politiker, ni kan bättre än det här”, konstaterar Fishbrain-grundaren. 

Läs mer