Sök

Källor: Spotifys hemliga taktik gör skivbolagsjättarna nervösa

SpotifyStreaming

Daniel Ek, grundare och vd, Spotify

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Spotify har enligt uppgifter börjat runda skivbolagen.

En stor del av artisterna som nått världstoppen har vandrat  samma väg – genom aktörer som Universal, Sony och Warner.

Det har därför fallit sig naturligt för Spotify att samarbeta med, och hålla sig på god fot, med skivbolagsjättarna. Det vill säga dela på intäkterna från streamingen. 

Så sent som i augusti sa Daniel Ek från scen, när Spotify bjöd in journalister till kontoret i Stockholm, att: 

“Vi gör inte deals med artister. Det vi gör är att vi skriver avtal med massa labels och förlag. De dealsen är inte exklusiva”.

Nu uppger The New York Times att Spotify experimenterat med en ny taktik som gör skivbolagen nervösa.

Spotify har under det senaste året, i det tysta, slutit direkta licensavtal med ett antal oberoende artister. På så sätt får artisterna en mer direkt relation till Spotify som i sin tur inte behöver gå genom jättarna.

Spotify betalar vanligtvis skivbolagen strax över 50 procent från intäkterna av varje streamad låt. Skivbolagen betalar sedan allt från 15 till 50 procent av sin del till artisterna.

Om musikjättarna tas bort ur den ekvationen kan en större del av kakan tillfalla Spotify och artisterna.

De stora skivbolagen uppges se initiativet som ett potentiell hot och ett steg som på sikt kan omforma hela musikindustrin. Spotify lägger i sin tur locket på och har avböjt att kommentera uppgifterna.

Källor inom musikindustrin uppger för tidningen att Spotify närmat sig aktörer som representerar osignerade artister. Det ska röra sig om nya potentiella stjärnskott och äldre artister som återfått rättigheter på tidigare hits.

Samarbetena ska inte vara exklusiva, vilket gör att artisterna kan ta sin musik till konkurrerande tjänster. 

Det kan samtidigt innebära en risk för Spotify att gå emot den hand som föder dem.

Enligt källor till New York Times har skivbolagen indikerat att de kan komma att straffa Spotify. Det skulle exempelvis kunna innebära att vägra att kompromissa i förlängningar av kontrakt.

Liknande uppgifter har förekommit tidigare, i somras rapporterade Billboard med hänvisning till källor, att Spotify försöker teckna licenser direkt med artister och managers.  

Under den senaste tiden har flera av de stora skivbolaget sålt av i Spotify.

Läs mer