Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowskis SMS i veckan gjorde mig uppriktigt ledsen

Klarna Lundells vecka Valet 2018
Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowskis SMS i veckan gjorde mig uppriktigt ledsen

Sebastian Siemiatkowski och Stefan Lundell.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Sebastian Siemiatkowski lägger munkavel på sig själv – efter Breakits artikel.

Veckans i särklass tråkigaste SMS fick jag från Klarnas grundare Sebastian Siemiatkowski. Sent på onsdagskvällen skriver han:

“Jag kommer aldrig mera uttala mig i några samhällsfrågor”.

Dagen innan hade vi och flera andra medier berättat om hans utspel på konferensen Sthlm Techfest. Där hade Sebastian Siemiatkowski från scen sågat de svenska partiernas oförmåga att kommunicera:

”Jag håller inte med Jimmie Åkesson i hans politik och värdegrund, men han har en tydlig vision med vad han vill med landet. Alla andra tittar bara desperat på opinionsundersökningar och hoppar mellan ämnen. Jag saknar visioner i deras kommunikation. Här kan teknik hjälpa till men det är inte med i samtalet. Jag tror det är därför SD är så framgångsrika. De är tydliga och har sagt samma sak i tolv år”.

Vår rubrik på Sebastian Siemiatkowski uttalande blev:

“Klarna-chefen: Alla utom Sverigedemokraterna saknar en tydlig vision”.

När jag läste texten kände jag spontant att Sebastian var något på spåren här.

Oavsett vad man står politiskt så är det uppenbart att Jimmie Åkesson är grym på att kommunicera sin vision. Det är, åtminstone inte för mig, någon tvekan om vad hans parti står för. Han har kort sagt en tydlig vision som gjort honom extremt populär bland allt fler svenskar.

Men i den kakafoni av experter, journalister och proffstyckare som dagarna innan valet formligen dränker det offentliga samtalet tyckte jag det var intressant att höra just Sebastian Siemiatkowskis analys.

Alltför sällan vågar tunga företagsledare som han uttala sig om politik. Det gör det offentliga samtalet fattigare. Just därför blev jag faktiskt ledsen när jag läste Sebastians textmeddelande på min telefon.

Klarna-bossen hade inga synpunkter på faktainnehållet i vår text och han var korrekt citerad. Det Sebastian vände sig emot var hur informationen i andra, tredje och fjärde ledet riskerades att förvanskas. Ryckas ur sitt sammanhang och i värsta fall bli ett verktyg för en politik som han själv kraftfullt tar avstånd ifrån.

Personligen är jag inte säker på att Sebastian har rätt. Men bara risken att få en felaktig politisk stämpel kletad på sig gör att han instinktivt ryggar tillbaka. Och alltså tar beslutet att i fortsättningen inte uttala sig några samhällsfrågor.

Jag hoppas att han snart omprövar sitt beslut och önskar samtidigt Sebastian särskilt en trevlig helg!

Veckans suraste: Mats Qviberg. Jag har ingen dagsaktuell uppdatering på finansmannen Mats Qvibergs sinnesstämning. Men jag gissar ändå att han är riktigt sur efter att han blivit största ägare i Catena Media – samtidigt som den tidigare Catena-vd:n Henrik Persson Ekdahl sålt av aktier i samma bolag för en halv miljard. Jag hörde i veckan att Henrik Persson Ekdahl sålt in bolaget så det stod härliga till för investerare bara för någon månad sedan. Det vill till att Catena-aktien vänder uppåt i närtid för att inte Henrik Persson Ekdahl ska hamna på Qvibergs svarta lista. Där vill ingen hamna.

Veckans modell: Tommy Jacobson. Finansmannen som bland annat investerat tungt i Truecaller och Zound Industries har hittat en alternativ karriär – som fotomodell. Sedan några dagar tillbaka går det att spana in Jacobson i skyltfönstret hos en av Stockholms mer exklusiva klädbutiker. Tommy själv dementerar att han lyft något fett arvode för insatsen framför kameran. Istället kallar han sitt nya gig för en typ av “samhällstjänst”. Kryptiskt…

Veckans ängsligaste: Ebba Ljungerud. Det är inte bara Sebastian Siemiatkowski som satt munkavel på sig själv när det gäller politiska uttalanden. När vi i tisdags bad speljätten Paradox nya vd Ebba Ljungerud att svara på några enkät-frågor inför det stundande valet var det först inga problem. Ebba gav oss några högst okontroversiella svar på temat “techprofilernas viktigaste valfrågor”. Men sen fick hon plötsligt kalla fötter och ville inte stå för vad hon sagt. Budskapet gick inte att misstolkas: Paradox-chefen uttalar sig inte om politik.

Veckans spekulation: Offerta. I början av veckan aviserade Zmarta att de köper ut Insplanet från börsen. Zmarta trappar därmed upp kampen mot Schibsted i racet om att få kontroll på den lukrativa marknaden för olika ekonomiska jämförelsetjänster. De två har dammsugit marknaden på aktörer i de olika segmenten (försäkringar, lån och så vidare) och nu finns, såvitt jag förstått, bara en fristående aktör kvar – Offerta. Schibsted har redan slukat Offertas värsta konkurrent Servicefinder. Mitt tips är att Zmarta gör samma sak med Offerta inom kort.

Veckans anti-skvaller: Hannah Widell. Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag som ekonomijournalist från börsbolag fått svaret “Vi kommenterar aldrig rykten och spekulationer”. Det verkar vara ett standardsvar som alla bolagschefer får lära sig innan de släpps in i börsvärmen. Själv hatar jag frasen för att den indirekt antyder att de uppgifter som jag grävt fram skulle baseras på substanslöst skvaller. Jag tänkte på detta idag när jag läste entreprenören Hannah Widells skriftliga svar på vår förfrågan att kommentera bloggstjärnan Isabella Löwengrips oväntade avhopp från den planerade reality-serien “Being Bella”. Hannahs produktionsbolag Perfect Media skulle ha gjort serien och då kändes det naturligt att få en kommentar från henne, tyckte i alla fall vi på Breakit. Men inte Hannah, i sitt mejl skriver hon:  "Vi har en jättebra och fin relation till Isabella och samarbetar på massor av olika sätt. Däremot svarar jag inte på frågor om skvaller”. Börsbolagskvalitet på det svaret, Hannah!

Veckans Borg-effekt: Stockholm fintech. Jag ÄLSKAR synergier. När jag intervjuade den gamle finansministern Anders Borg när han gick in som investerare i Lysa passade jag också på att engagera honom som talare på Fintech Stockholm. I veckan gick vi ut med nyheten att Anders Borg blir en av talarna på konferensen den 27 september. Effekten lät inte vänta på sig – anmälningarna har formligen rasat in. Nu är det snart fullsatt, men jag bjuder så klart dig som läsare av denna spalt på ett schysst pris. Mejla mig direkt så spar du tusen spänn. Först till kvarn och så vidare...

Läs fler artiklar
LÄS MER