”Nu är det dags att fylla igen dödsskuggans dal för gott”

Breakit Redeye
”Nu är det dags att fylla igen dödsskuggans dal för gott”

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Tillsammans med analytikerna på Redeye ska Breakits Stefan Lundell försöka lösa kapitalbehovet för tio hungriga entreprenörer.

Jag överdriver inte. Minst ett par gånger i månaden kommer samtalen från någon halvt desperat entreprenör och innebörden i frågan är alltid den samma:

”Hur ska jag göra för att få in kapital till min startup?”.

När jag drog igång Breakit tillsammans med Olle Aronsson runt årsskiftet förstod jag aldrig vilken priviligerad situation jag befann mig. I alla fall inte jämfört med de flesta andra förstagångsentreprenörer. 

I över tio år hade jag då bevakat den svenska riskkapitalindustrin på nära håll. Det innebar att jag kände de flesta som var värda att känna i detta rätt speciella segment av det svenska näringslivet. 

Dessa kontakter gjorde det enkelt för mig att få till möten med investerare som kunde tänkas vara intresserade att gå in med startkapital i Breakit. Sedan var det självklart upp till mig och Olle att sälja in vår idé. Där hade vi ingen gräddfil, det kan jag försäkra alla om.

Men ändå - att kunna få till det första mötet var ovärderligt. Redan på det stadiet tar det stopp för många entreprenörer. I stället ringer de alltså mig och ber om hjälp.

Jag bistår gärna med tips men samtidigt är jag övertygad om att samtalen från entreprenörerna är ett tydligt tecken på en i vissa delar dysfunktionell riskkapitalmarknad.

För samtidigt som entreprenörerna kontaktar mig så hör kapitalstarka investerare också med jämna mellanrum av sig till Breakits redaktion i jakt på duktiga entreprenörer med vassa affärsidéer. 

Här någonstans, i denna uppenbara mismatch mellan entreprenörernas sökande efter kapital och investerarnas letande efter startups att stoppa in pengar i, började en tanke gro. Kunde vi på Breakit på något sätt bli den förenande länken mellan entreprenörer och investerare?

Bitarna föll slutgiltigt på plats när jag träffade Lars T Andersson, idag på analyshuset Redeye och med bred erfarenhet både från digitala medier och finansmarknaden. Tillsammans skapade vi ett koncept som vi gett namnet Match och som får premiär den 18 november.

Idén är följande:

Tillsammans vaskar vi fram en bruttolista på spännande techbolag med expansionsplaner. Redeyes analytiker gallrar ut ett tiotal av företagen och gör sedan en genomlysning av dem där bland annat nyckeltal, ledning och marknad granskas.

Parallellt bjuder vi in investerare, främst privata men även mindre fonder, till ett event i Stockholm. Inför eventet får investerarna tillgång till Redeyes analys av bolagen för att kunna skapa sig en grundläggande bild av möjligheterna.

På själva eventet gör sedan jag och Redeye-analytikern Alexander Sattelmaier intervjuer på scenen med entreprenörerna.

Alla techinvesterare jag känner säger att det är människorna bakom bolagen, inte affärsplanen, som avgör ifall en investering blir verklighet. 

På vårt Match-event så förenar vi hård sifferanalys med handfasta intervjuer med entreprenörerna. Den kombinationen tror jag är grym och ambitionen är att Match ska leda fram till konkreta affärer. Vi vill i alla fall skapa de bästa förutsättningarna för att entreprenörer och investerare ska finna varandra.

Förhoppningsvis kan vi på detta sätt fylla igen dödsskuggans dal för gott. Det är ju så den kallas, det bland entreprenörerna så förhatliga tomrummet mellan den första såddfinansieringen och tills dess att man har säkrat kapital i en större så kallad A-runda.

Men för att denna höga ambition ska bli verklighet behöver vi din hjälp.

Redan nu har vi fått ihop en riktigt spännande kompott av bolag men vi söker också investerare som vill vara med på eventet. Är du privatinvesterare (kanske med en egen entreprenörsresa bakom dig?) eller driver du en mindre fond med intresse för techbolag - då är du i målgruppen. Maila till match@redeye.se så får du en inbjudan. 

Antalet platser är begränsat men jag lovar att fixa en plats för alla som förtjänar den!

Läs fler artiklar
LÄS MER