Sök

Twitter och Facebook pressades i senaten – skarp kritik mot Googles frånvaro

TwitterGoogle

Sheryl Sandberg. Foto: AP Photo/Jose Luis Magana)

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Google hade en stol, men ingen representant, när techjättarna svarade inför senaten.

Under onsdagen frågades toppchefer från Facebook och Twitter ut i den amerikanska senaten. Här pressades de bland annat med frågor om vad plattformarna gör för att bekämpa utländsk påverkan på amerikansk politik – och huruvida det är nog. 

"Om svaret är regleringar, låt oss ha en öppen dialog om hur det skulle se ut", sa senatorn Richard Burr inledningsvis, enligt Bloomberg.

Twitters vd Jack Dorsey och Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg stod i centrum för grillningen. 

Jack Dorsey, som hellre twittrar än pratar, inledde med att säga att han överkommit sin blyghet för att diskutera dessa viktiga frågor. Samtidigt fick hans insats Twitter att tappa närmare sju procent efter att grundaren sagt att "massiva förändringar" väntar Twitter och andra plattformar. 

”Vi behöver ifrågasätta de fundamentala incitamenten som finns i våra produkter i dag", sa Jack Dorsey. 

Frågan om falska nyheter lyftes tillsammans med frågor om vad plattformarna gör och huruvida det finns ett behov av statliga regleringar, uppger Bloomberg. 

Facebooks Sheryl Sandberg förklarade att Facebook alltid delat information med andra företag, men att det finns utrymme för förbättringar.

”Ju snabbare vi samarbetar desto snabbare kan vi dela information med varandra, och desto starkare bli vårt gemensamma försvar", sa Sheryl Sandberg. 

Samtidigt saknades en annan viktig jätte – Googles stol gapade helt tom. Bolaget fick nobben när de försökte skicka en toppjurist istället för Alphabeths vd Larry Page eller Googles vd:n Sundar Pichai. 

För att demonstrera frånvaron lämnades en tom stol för Google tillsammans med en namnskylt i salen. Senatorn Richard Burr höll inte tillbaka sin irritation och uttryckte besvikelse över Googles agerande.

Han uppgav vidare att det finns en rad svåra frågor att besvara rörande strukturella sårbarhet i IT-jättens plattformar. 

En annan senator frågade sig om Google är för rädda för att dyka upp med anledning av frågor kopplade till uppgifterna om att sökjätten planerar en censurerad sökmotor i Kina.

"Kommittén tar de här problemen väldigt seriöst och vi uppskattar att Facebook och Twitter finns representerade här med likartad och passade seriositet", sa Richard Burr. 

Läs mer