Zuckerberg skickar ut satellit i rymden – ger gratis wifi till Afrika

FacebookInternet.org

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Facebook-grundaren Mark Zuckerbergs initiativ internet.org tar nu nästa steg i arbetet med att sprida internet till svårtillgängliga delar av världen.

Facebook meddelar att bolaget inlett ett samarbete med den franska satellitoperatören Eutelsat. Syftet är enligt sociala medier-jätten att distribuera gratis internet över delar av Afrika, närmare bestämt delarna söder om Sahara – med hjälp av en satellit.

Satelliten, som heter AMOS-6, ska under året skickas ut i rymden och förväntas vara redo att distribuera gratis wifi om drygt ett år.

”Jag är glad över att kunna meddela vårt första projekt att leverera internet från rymden” skriver Facebook-grundaren Mark Zuckerberg på Facebook.

Initiativet är långt ifrån det första av sitt slag. Facebook driver sedan tidigare initiativet internet.org, som syftar till att erbjuda gratis internet till länder där det saknas. Facebook har som målsättning att nå ut till de två tredjedelar av världens befolkning som inte har någon internetanslutning och ge möjlighet att koppla upp sig avgiftsfritt.

I dagsläget erbjuder Internet.org fritt internet i 19 länder.

Satsningen har dock mottagit blandad kritik. Enligt The Verge menar vissa att bolaget begränsar nätneutraliteten, genom att enbart erbjuda fritt internet på vissa sajter, så som bland annat Facebook, Google och Wikipedia. Andra menar att bolaget drivs av vinstintresse på sikt, snarare än välgörenhet.

I dagsläget saknar 57 procent av världens befolkning pålitlig internetuppkoppling.

Läs mer