Norrsken i samarbete med PwC – ska hjälpa alla entreprenörer i Norrsken house

Norrsken Foundation Startups Tech
Norrsken i samarbete med PwC – ska hjälpa alla entreprenörer i Norrsken house

Niklas Adalberth, Frida Siwe, Peter Nyllinge. Foto: Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Treårigt avtal ska underlätta stiftelsens expansion utomlands.

Klarna-grundaren Niklas Adalberths stora framtidsprojekt Norrsken, där både en investeringsfond och startup-huben Norrsken House ingår, har inlett ett samarbete med revisions- och rådgivningsföretaget PwC.

“När jag gick i tankarna att starta en stiftelse så var PwC de första jag kontaktade. Utan bollandet och rådgivningen med dem så hade det inte alls sett ut som i dag med stiftelsestrukturen som äger ett gäng aktiebolag”, säger Niklas Adalberth.

“Nu ska inte bara Norrsken få den hjälpen att skala upp utan även våra impact-entreprenörer. Det tycker jag är jättekul och viktigt för Sverige.”

Rent konkret innebär samarbetet att PwC blir rådgivare till hela Norrskensfären i frågor som rör exempelvis skattefrågor, startup- och scaleup-företag, hållbarhetsfrågor, digitalisering och finansiella tjänster under minst tre år.

Medarbetare på PwC kommer också att erbjudas platser på Norrsken house och dessutom kommer PwC att ge ett finansiellt stöd till stiftelsen. Hur stort stödet är vill man inte kommentera.

“Det är många entreprenörer som fokuserar tidigt i sin karriär på produkten. Det är det de ska göra, för det är det de är absolut bäst på. Då kommer allt det runt omkring, som rådgivning kring skatt, bolagsbyggande och administrativa funktioner lätt i kläm. Kan de få det med sig redan från början så slipper de springa på många minor längre fram”, säger Frida Siwe, finanschef på Norrsken.

“Man brukar tala om att ta bolag från startup till scaleup och det här är en av de viktigaste huvudkomponenterna i det”, tillägger Niklas Adalberth.

För PwC är partnerskapet en viktig del i deras långsiktiga mål att vara ett ledande revisions- och rådgivningsföretag inom innovation och tech. Möjligheten att bygga en kundbas är en fördel, men också möjligheten att erbjuda sina medarbetare att jobba inom Norrskens ekosystem.

“Om vi kan hjälpa de här företagen och Norrsken så är vi jätteglada för det. Sen ser vi ett stort egenintresse i det här också. Vi tror att vi kommer att lära oss väldigt mycket av att ingå i deras ekosystem och träffa de här företagen”, säger Peter Nyllinge, vd på PwC Sverige.

Niklas Adalberth lyfter också fram vikten av PwC som partner för den framtida expansionen inom Norrsken. I dag finns startup-huben bara i Stockholm, men fler städer undersöks för möjlig expansion.

“Det är ingenting spikat, men det är faktiskt tack vare det här stödet som vi kan blicka utomlands”, säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER