Sök

Efter EU-domen mot techbolag i USA - så kan svenska företag drabbas

Safe harbourBlue Coat

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

EU-domstolens beslut om att ogiltigförklara de så kallade Safe Harbour-reglerna kan få direkt ödesdigra konsekvenser för både amerikanska och svenska techbolag. Det spår den amerikanska it-säkerhetsjätten Blue Coat.

I ett beslut i EU-domstolen på tisdagen ogiltigförklarades de regler som tillåter amerikanska techjättar att lagra information om EU-medborgare i USA. Lagen underkänner de så kallade ”Safe harbour”-reglerna som tidigare har gjort det möjligt att flytta data från Europa till USA.

Beslutet kan komma att få långtgående konsekvenser för bland andra Facebook och Google. Europeiska privatpersoner som använder tjänster som Gmail och Dropbox kommer sannolikt också att påverkas.

Enligt Robert Arandjolovic, produktchef i Europa på det amerikanska it-säkerhetsbolaget Blue Coat, som arbetar med datasäkerhet på amerikanska och svenska börsjättar, kan beslutet komma att få direkt katastrofala konsekvenser.

”Det beror helt på hur lång tid det dröjer innan de nya reglerna implementeras. Om man beslutar sig för att lagen ska börja gälla direkt, då kommer det att skapa panik bland bolagen. Det kommer ha väldigt stor påverkan, vilket skulle kunna få vissa att stänga ned sina europeiska verksamheter tillfälligt. Men jag tror nog att man kommer att fasa in de här reglerna gradvis, vilket kommer göra det möjligt för bolagen att anpassa sig”, säger han.

Exakt vilka bolag som kommer att påverkas av förändringen och hur hårt de kommar att drabbas är svårt att säga. Det beror på när de nya reglerna börjar appliceras. Men i princip handlar det om alla bolag som på ett eller annat sätt förflyttar data från Europa till USA. Med andra ord: bolag som Facebook, Amazon, Google och mängder av molntjänster.

”Nu är det främst Facebook som har stått i centrum, men alla bolag som förflyttar data kommer att få problem. Ett bolag som Salesforce kommer exempelvis behöva titta över sin kunddata”, förklarar han.

Att ett bolag som Facebook kommer att drabbas hårt råder det däremot ingen tvekan om.

”Det kommer att kosta dem pengar och tid och de kommer att behöva strukturera om hur de hanterar användarinformation. Det kommer leda till att de behöver öka sin datacentersnärvaro. Men just Facebook har ett stort värde av att få in data till sitt högkvarter, som de därefter analyserar och använder till att ta fram smartare annonseringsverktyg. Nu måste de lösa det på något annat sätt.”

Enligt Robert Arandjolovic kommer beslutet även påverka svenska företag.

”Det är ett jätteproblem även för dem. Alla bolag som använder sig av exempelvis molntjänster som Salesforce har ett ansvar över hur datan används. Det är inte bara Salesforce ansvar, utan de svenska bolagen som laddar upp information i molnen har ansvar för vad som händer med datan därefter.”

”Det kan tvinga svenska bolag att ändra på hur de använder och sparar data idag.”

Hur väntat var det här beslutet?

”Jag skulle inte säga att det kom som en stor förvåning, och bolagen har säkert kalkylerat att det här skulle kunna hända. Men de hoppades nog ändå att safe harbour skulle hålla. Men hade man frågat dem för ett år sedan så hade de nog inte trott att det här skulle hända så här snabbt.”

Beslutet är en del av efterspelet till NSA-skandalen och visselblåsaren Edward Snowdens avslöjande om att amerikanska teknikföretag har lämnat ut integritetskränkande information till landets underrättelsetjänster.

Skandalen fick den 27-årige österrikaren Max Schrem att anmäla Facebook eftersom han ansåg att uppgifterna inte var säkra där.

Läs mer