Gopi Kallayil har gjort yoga till ett beroende på Googles högkvarter

Google Wisdom Mindfulness
Gopi Kallayil har gjort yoga till ett beroende på Googles högkvarter

Gopi Kallayil, chefsevangelist på Google. FOTO: SARA LINDH

Sara Lindmark

Reporter

För nio år sedan grundade Gopi Kallayil ett yogaprogram för anställda inom Google. I dag är han företagets chefsevangelist och har fått allt från ingenjörer till höga chefer att förstå nyttan av mindfulness i näringslivet.

På tisdagen var det premiär för tvådagarskonferensen Wisdom Stockholm. Talare från hela världen ska få 500 svenska företagsledare, entpreprenörer, forskare och politiker att förstå värdet av mindfulness, meditation och yoga i arbetslivet.

En av dem är Googles chefsevangelist Gopi Kallayil, som även är aktuell med boken 'The internet to the Inner-net.'

“Jag brukar börja alla mina affärsmöten med några minuters meditation.  Det tänkte jag göra även under mitt föredrag här, senare i dag. För två år sedan höll jag en kort yogasession för 11.600 Googlers världen över, under en konferens i Las Vegas. Det är den största yogaklass som någonsin ägt rum i USA," säger han när vi träffas på Oscarsteatern där Wisdom äger rum.

Han landade i Sverige i söndags och känner fortfarande av tidsskillnaden. Ändå har han försökt kliva upp i tid för att hinna meditera en stund. Rollen som chefsevangelist går ut på att hjälpa Googels största kunder att utveckla sina varumärken i den nya digitala världen. Han jobbar 60-70 timmar varje vecka, och reser mycket.

“Ofta brukar jag ta tillfället i akt att meditera på flygplatsen i väntan på flyget och så den där stunden när planet lyfter och alla måste slå av sina mobiler. Och det stämmer att jag även mediterar i väntan på att trafikljusen ska slå om till rött. Det behöver inte ta så lång tid,” säger Gopi Kallayil.

När han började på Googles högkvarter 2006 startade han programmet Yoglers för Google-anställda, så kallade Googlers. Han leder fortfarande sin måndagsklass.

“Jag har promotat yoga, mindfulness och mediation inom Google och bara i Mountan View så har vi nu 37 yogaklasser varenda vecka, mellan 7 på morgonen till 7 på kvällen. De anställda kan välja en klass som passar in i deras schema. Men det är också tillgängligt i övriga världen som Google i London, Bangalore och Stockholm,” säger Gopi Kallayal.

Hans klasser fokuserar mest på fysiska yogaövningar med 10-25 personer åt gången.

Kroppen är ju det som tar dig genom livet, som ett fordon. Den kan transportera dig till en högre medvetandenivå,” säger han och fortsätter:

“Ett stort problem i vårt liv är vårt medvetande och kropp ofta inte befinner sig på samma plats. Jag sitter här men min hjärna kanske har rest tillbaka till en händelse som ägde rum för flera dagar sedan.”

Finns det verkligen ett affärsmässigt värdet av mindfulness?
 

“Ja, absolut. Affärer görs ju av människor och människor som mår bra leder ju också till bättre företag. På Google förverkligas fantastiska idéer hela tiden, som Google maps och självstyrande bilar. Det är en kreativ process som driver innovation och då krävs det att varje ingenjör och produktchef är fokuserad och mår bra. Du kan inte tänka kreativt om dina tankar spinner i väg i alla möjliga riktningar."

Han refererar till forskningsstudier som visar det positiva resultatet av meditation. Neurovetaren Richard Davidson vid University of Wisconsin har blivit världskänd för sina resultat då han jämfört hjärnaktiviteten hos tibetanska munkar jämfört med personer som inte tränats i meditation.

“Hos munkarna noterades en betydligt större aktivitet i den del av hjärnan som är centrum för lycka och positiva känslor. Man har även kunnat se att blodtrycket sjunker hos dem som mediterar och hormoner som skapar stress går ner, medan endorfiner och dopamin stiger,” säger Gopi Kallayil.   

Men han vill inte bara lyfta fram de affärsmässiga bitarna. Att bara bli en bättre individ är ju en nog så stor vinning. 

"I vårt medvetande dumpar vi sådant som vi är missnöjda med och det skapar bitterhet och ilska. Men precis som du täcker matavfall med jord som du senare kan plantera rosor i, kan vårt mänskliga avfall förvandlas till något vackert med hjälp av meditation."

Vad tycker tech-folk på Google om mindfulness?

“Googlers ser på kroppens system, hjärnan och andningen, som väldigt avancerad teknologi. Och de tänker helt enkelt att yoga är ett sätt att optimera den teknologin." 

Läs fler artiklar
LÄS MER