Sök

Northvolts grundare Peter Carlsson: "Behöver inte 40 miljarder längre”

NorthvoltTransport

Peter Carlsson, grundare Northvolt. Foto: Peter Rutherhagen

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Har hittat ett sätt att spara minst 10 miljarder.

Nortvolt satsar, som bekant, på att bygga Europas största batterifabrik, som ska stå klar 2023 i Skellefteå.

Grundaren Peter Carlsson har tidigare sagt att prislappen på projektet kommer att ligga på i runda slängar 40 miljarder kronor. Men i mitten av juni gick han ut med att projektet kommer att bli billigare än väntat.

Nu preciserar Peter Carlsson sitt uttalande.

”Det är inte 40 miljarder längre. Vi har hittat effektivitetsförbättringar på 25 procent, minst. Vår ambition är att bygga så att Skellefteå är uppe och rullar till 2024", säger han till Veckans Affärer och fortsätter:

"Det innebär att vi fram till dess kommer att behöva finansiering. Samtidigt har vi också ett kommande kassaflöde som hjälper oss. Vi börjar att sälja batterisystem redan nästa år.”

Man kan tolka det som att projektet går på 10 miljarder mindre än väntat. Breakit har tidigare berättat att finansieringen för att få igång projektet redan har dragit ut på tiden.

Hittills har bolaget fått in drygt en miljard som ska gå till att bygga en forskningsanläggning i Västerås. Bland investerarna finns bland andra Scania, ABB och Stena.

Byggnationen startade i april och kommer att färdigställas till första kvartalet 2019.

Nu väntar nya finansieringsrundor.

”Vi är inne i en runda nu och vi kommer att behöva mer än 10 miljarder kronor. De kommer att komma från olika kanaler, men när vi är klara kommer vi att berätta om den,” säger Peter Carlsson till VA.

Läs mer