Källor: Volvo Cars närmar sig börsnotering

Volvo CarsTransport

Håkan Samuelsson, vd Volvo Cars. Foto: TT

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Volvo Cars närmar sig en börsnotering och vd:n Håkan Samuelsson ska lämna sin post.

Det uppger källor till Dagens industri.

Det har under en tid spekulerats i om och när Volvo Cars ska börsnoteras. Så sent som för två veckor sedan sa Geeelys finanschef Daniel Li att Geely inte har någon brådska med att ansöka om en börsnotering av dotterbolaget Volvo Cars.

Uttalandet kom efter att det förekommit uppgifter, i Financial Times, om att Geely skulle sikta på en primärnotering i Stockholm, och sen sekundärnotering i Asien, före årsskiftet.

Nu kommer alltså nya uppgifter som tyder på att så kan vara fallet. 

Enligt Di jobbar bolaget just nu med att bearbeta institutioner och fonder som kan investera i Volvo Cars vid en notering på Nasdaq Stockholm.

”Volvo Cars roadshow är i full gång nu. Det är full satsning”, säger en källa till Di.

Enligt vad Di erfar ska det i helgen hållas möten om Volvo Cars där höga företrädare för Geely deltar. Mötena kan vara avgörande för om bolaget ska börsnoteras.

En av källorna säger att det är viktigt att Volvo framhåller att de är ett nytänkande bolag.

”För att börsnoteringen ska bli av måste Volvo övertyga aktiemarknaden om att Volvo Cars snarare är ett techbolag än en traditionell biltillverkare. Mycket hänger på marknadens förtroende för Håkan Samuelsson och det är stort men det återstår att se om det räcker.”

Volvo Cars 68-åriga vd Håkan Samuelssons kontrakt löper ut 2020 och enligt uppgifter till Di har han tänkt lämna sin post då. Detta är något som investerare tvingas ta hänsyn till när de värderar bolaget.

Enligt tidsplanen kommer noteringen att ske i december eller efter årsskiftet.

Läs mer