Synsam och Eton till börsen – här är veckans hetaste spaningar

Mathem Kinnevik Lundells vecka
Synsam och Eton till börsen – här är veckans hetaste spaningar

Stefan Lundell, medgrundare Breakit.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Stefan Lundell bjuder på de senaste snackisarna.

Jag hade precis slagit upp ögonen när telefonens display blinkade. Avslappningsövningen (en ny rutin denna höst!) var avklarad. Dags att jobba igen.

Det var då stjärnbloggaren Isabella Löwengrip ringde. Hon ville ge lite mer kött på benen om sitt senaste sponsorsamarbete, denna gång med e-handlaren Ellos.

Efter att ha tryckt in några citat i den här artikeln slog det mig – i början av året hade jag kaxigt slagit fast att Ellos skulle börsnoteras under våren 2018. Med facit i hand kan vi ju konstatera att jag inte låg helt rätt i mina profetior den gången.

Ändå är jag fast besluten att fortsätta kasta ur mig mer eller mindre obekräftat affärsskvaller under formatet vi valt att kalla Lundells vecka.

Samtidigt kan väl mitt “avslöjande” om Ellos tidigare i år tjäna som en liten brasklapp för alla er läsare när jag nu raskt går över till att spekulera om nya storaffärer. För sedan jag kom tillbaka från semestern så har jag nämligen ramlat över en handfull kittlande storys som jag nu vidarebefordrar till er. Kolla här bara:

# Optikkedjan Synsam har gått som tåget senaste åren under Håkan Lundstedts ledning – inte minst digitalt. Redan när Synsams ägare, riskkapitalbolaget CVC, plockade över Håkan Lundstedt från Mekonomen spekulerades det i en börsnotering. Nu är de spekulationerna på väg att bli verklighet. CVC har redan påbörjat processen med att anlita en investmentbank och innan jul lär Synsam noteras i Stockholm. 

# Från glasögon till skjortor. Riskkapitalbolaget EQT är sugna på att göra exit i klassiska klädmärket Eton, har i alla fall jag hört. Räkna med att börsen är det hetaste alternativet.

# Qliro verkar rulla vidare med sin plan att stycka upp och notera det som går att notera. I klartext innebär det att Nelly, Cdon och Qliro under hösten blir fristående bolag på börsen. Frågar du mig så känns alla bolagen lite för små för att passa på börsen – men vem frågar mig?

# Mathem har en längre tid arbetat för en börsnotering. Men nu hör jag att bolaget lika gärna kan säljas utanför börsen. Familjen Stenbecks investmentbolag Kinnevik köpte nyligen oväntat in sig i Kolonial som lite slarvigt kan kallas för Norges svar på Mathem. Kanske är planen att i förlängningen sluka Mathem och sedan slå ihop de två spelarna. Framtiden får utvisa.

Men hur blir det med Ellos då? Ärligt talat har jag inte hunnit gräva något mer i den frågan än. Kanske Isabella Löwengrip kan ge mig några heta ledtrådar – får testa att slå henne en signal i veckan.

Trevlig helg!

Veckans mest förvånade: Per Hellberg. Spelbolaget Catena Medias vd Per Hellberg var befriande ärlig när han kommenterade det faktumet att hans största ägare på tisdagskvällen valde att dumpa mer än halva sitt innehav. Enligt Per Hellberg kom försäljningen “som en blixt från en klar himmel”. Han och de andra i ledningen (finanschefen, operativa chefen och affärsutvecklingschefen) gick sedan på offensiven. I vad som framstod som en samlad aktion köpte de alla på sig fler aktier i Catena media.

Nästa veckas nyhet: Ny storägare i Catena media. Efter att Henrik Persson Ekdahl valt att tillsammans med sina två partners casha in över en halv miljard kronor skulle i alla fall jag vilja ha svar på två frågor innan jag ger tummen upp eller ner för ägarförändringen.

1. Vem är det som köpt Henriks aktier? Vad jag förstått är det en spelare som tagit över större merparten av aktierna. Det kan ju faktiskt vara så att Catena får in en riktigt vass partner som öppnar för nya affärsmöjligheter. 2. Vad ska Henrik göra med pengarna? Det var ingen jättebra signal att han i första läget sa att han inte visste var pengarna skulle placeras. Då känns det spontant som han inte tror lika mycket på bolaget och därför säljer. Om det istället är så att han vill få loss pengar för en ny stor investering känns det plötsligt betydligt mer positivt för Catenas ägare. För då är inte dissen av Catenas framtid lika tydlig. Vi får vänta och se helt enkelt.

Veckans Amazon: Ny verksamhet. I början av veckan berättade vi att Amazon gjort vissa justeringar i sin verksamhetsbeskrivning. Efter att vi publicerat artikeln fick jag kontakt med en skatteexpert. Han påtalade att den ändring som Amazon nu genomför har andra amerikanska techjättar också gjort. Syftet är att undvika svensk bolagsskatt. Intressant uppslag för oss att gräva vidare i nästa vecka!

Veckans tur i oturen: Stefan Lundell. Jag trodde att jag skulle dö när jag råkade sparka in stortån i en cementvägg. Men ett dygn senare kände jag mig ändå lite nöjd. Nu hade jag ett fullgott skäl till att INTE springa Medieruset. Jag hade i veckor bävat för fajten mot vår nyhetschef Jon Mauno Pettersson. Nu kunde jag med gott samvete lämna walk-over. Självklart hade jag utklassat Jon om jag varit kurant.

Nästa veckas stora beslut: Vilken valvaka? Jag hoppas att du som läser detta noterat att vi på Breakit steppat upp rejält när det gäller vår politiska bevakning. Tack vare vårt samarbete med mediehuset Kvartal får vi nu tillgång till nya, spännande valanalyser på daglig basis. Dessutom skriver vi själva en hel del material som fått stort genomslag (spana in denna och denna artikel till exempel). Själv bestämde jag i veckan vilket riksdagsparti som ska få min röst. Nu sliter jag med frågan vilken valvaka jag ska hedra med min närvaro. Jag vill gärna vara på plats när historia skrivs – frågan är var den skrivs på valnatten?

Läs fler artiklar
LÄS MER