Initiativet Tjejer Kodar i samarbete med flera tunga techbolag

Technigo Tjejer kodar Tjejer Kodar
Initiativet Tjejer Kodar i samarbete med flera tunga techbolag

Tjejer kodar-grundaren Hanna Pettersson.Foto: Pressbild

Caroline Englund

Reporter

Satsar på gratis kurser för tjejer som vill lära sig att programmera.

Tjejer Kodar, som grundats av Hanna Pettersson och Sandra Hindskog, har under flera års tid arbetat med att erbjuda kurser för kvinnor som vill lära sig mer om programmering.

Nu inleds ett samarbete med flera tunga aktörer från branschen och höstens kurser kommer därför att vara gratis.

“Syftet är att ännu fler ska kunna prova på programmering och att vi på lång sikt ska få till en jämnare könsfördelning,” säger Hanna Pettersson till Breakit.

Bland de kurser som erbjuds finns bland annat ett programmeringsläger som anordnas tillsammans med Future Position X, en större satsning på onlinekurser tillsammans med Schibsted och Izettle, prova-på-utbildningar inom spelutveckling med Paradox Interactive och Mag interactive, samt fokus på webbprogrammering tillsammans med Svenska Spel.

Enligt Tjejer Kodar kan 80 procent av de som testat programmering genom deras kurser tänka sig att jobba med eller utbilda sig inom IT efteråt. I dag består branschen av 71 procent män.

Tjejer kodar drivs genom bolaget Technigo AB som också gör heltidsutbildningar inom programmering samt utbildningar för företag. Totalt omsätter bolaget 3,5 miljoner kronor  på alla sina verksamheter. 

Läs fler artiklar
LÄS MER