Jacob de Geers svidande kritik inför valet – "Trakasserar småföretagare"

Izettle Startups Tech
Jacob de Geers svidande kritik inför valet – "Trakasserar småföretagare"

Statsminister Stefan Löfven och Jacob de Geer, vd och medgrundare av Izettle. Foto: Pontus Lundahl / TT & Pressbild

Tobias Blixt

Reporter

Vill se konkreta åtgärder för digitalisering och ett större fokus på småföretagarna.

Det är två punkter där Izettles grundare och vd Jacob de Geer vill att nästa regering levererar.

Sajten Realtid.se har frågat olika fintechbolag om vilka valfrågor som är viktigast. Först ut var Jacob de Geer och techgrundaren vädrar sin syn på vad som är de viktigaste frågorna för honom.

“Enligt OECD och Tillväxtverket har Sverige mycket att göra kring digitalisering, en viktig pusselbit inte bara i techbolagens, men även småföretagens, fortsatta tillväxt. PC- och bredbandsreformerna på 1990-talet som lade grunden för dagens framgångsrika techbolag har inte sett sina motsvarigheter idag”, säger han till sajten.

Samtidigt som han lyfter sina viktigaste frågor inför det kommande valet, passar han också på att skicka en rejäl slev kritik till den sittande regeringen. Han menar att de inte har bidragit till ett bättre klimat för småföretagare.

“Regeringen borde också göra livet lättare för småföretag som skapar 4 av 5 nya jobb i Sverige. I dagsläget trakasseras småföretagare med en tung och oflexibel regelbörda”, säger han till Realtid.

“När det kommer till brännande frågor som nämndes ovan har regeringen inte varit till någon stor hjälp – snarare tvärtom. Talang är den viktigaste framgångsfaktorn för svensk tech, och det är upp till politikerna att se till att våra techbolag har de bästa möjliga förutsättningarna att konkurrera för den bästa talangen globalt.”

Han tillägger också att de bolag som lyckats har gjort det trots politikerna, inte på grund av dem. Där kompetensutvisningarna lyfts fram som ett exempel. Den enda positiva förändringen han lyfter fram i enkäten är införandet av programmering som ett ämne i grundskolan. Däremot är han besviken på förändringarna kring teckningsoptioner, som han inte alls tycker löser företagarnas problem, utan bara skapar med komplexitet.

Jacob de Geer sålde nyligen sitt Izettle till Paypal i en spektakulär affär.

Läs fler artiklar
LÄS MER