Sök

Spotify, Google, Ikea – här är bolagen som toppar studenternas önskelista

T.h: Isabelle Ahlman på Academic Work. Foto: Press samt TT.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Ny mätning sätter Google i topp över de mest attraktiva företagen.

Varje år publicerar Academic work “Young Proffesional Attraction Index” – YPAI. Tanken med undersökningen är att visa vilka arbetsgivare svenska studenter är mest intresserade av.

I topp tronar Google med 72 poäng i indexet, följt av Ikea med 67 poäng och Spotify med 66 poäng.

Indexet bygger på tre frågor som sedan sammanvägs till en siffra för varje enskilt bolag. Frågorna handlar om hur de svarande upplever bolagens rykte, framgången på marknaden och om man vill jobba där eller inte.

Av de tio högst presterande bolagen är hela sex stycken rena techbolag. Utöver Google och Spotify är det Tesla, Microsoft, Apple och spelutvecklaren Dice som räknas som de mest attraktiva företagen.

Topp 10-listan:

  1. Google, 72 poäng

  2. Ikea, 68 poäng

  3. Spotify, 66 poäng

  4. Tesla, 63 poäng

  5. Microsoft, 63 poäng

  6. Apple, 63 poäng

  7. Dice, 60 poäng

  8. Volvo, 60 poäng

  9. Ica, 57 poäng

  10. Tetrapak, 57 poäng

“Många av företagen på topp tio listan uppfattas som marknadsledande och innovativa inom sin bransch, vilket kandidaterna förknippar med utvecklingsmöjligheter och chans att växa tillsammans med företag. Dessutom har Google och flera av de andra företagen en tydlig kultur som potentiella medarbetare kan identifiera sig med, vilket lockar många till att vilja arbeta där”, säger Isabelle Ahlman, Insights Manager på Academic Work, i ett pressmeddelande.

I undersökningen deltog ungefär 14.000 svarande från Academic works system. Resultaten har sedan jämförts med Sifos bredare studentpanel för att resultatet ska ge en korrekt bild av alla studenter i landet.

Läs mer