Sök

Riskkapitalisten: Därför borde Apple satsa 90 miljarder på Tesla

TeslaApple

Tim Cook, vd för Apple och Elon Musk, grundare och vd för Tesla. Foto: Marcio Jose Sanchez/Kiichiro Sato/AP/TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Kan det här vara lösningen på Elon Musks avnoteringsförsök?

Gene Munster, partner på det amerikanska riskkapitalbolaget Loup ventures, tror sig se stora synergier i en riktig monsterinvestering i techvärlden. Det rapportera CNBC. Han hävdar att det just nu är ett bra läge för Apple att investera i biltillverkaren Tesla.

Så här går resonemanget:

  1. Båda bolagen förenas genom ett starkt fokus på hårdvara, mjukvara och artificiell intelligens.

  2. Tillsammans kan bolagen ge allt Iphone-nördarna älskar integrerat direkt med allt som Tesla-fansen älskar och med sina gemensamma muskler bli en långsiktig spelare att räkna med i elektrifieringen av transportsektorn.

  3. Genom en större investering i Tesla kan Apple snabbt skaffa en ledande position inom självkörande fordon.

  4. Elon Musks plan på att avnotera sitt bolag kan förverkligas.

Gene Munster estimerar att Apple skulle kunna gå in med en investering på 10 miljarder dollar – motsvarande drygt 90 miljarder kronor.

“Investerarna skulle känna att Apple faktiskt gör något med pengarna i kassan och man skulle inte investera i något omöjligt, som att bygga en egen bil och försöka hinna ikapp Tesla. Apple skulle investera i något som gör marknadsledaren ännu bättre”, säger han.

I februari i år hade Apple över 285 miljarder dollar i kassan. Att satsa “bara” 10 miljarder dollar på Tesla, skulle alltså inte vara några problem för Iphone-tillverkaren rent finansiellt.

Läs mer