Efter bara några månader – nu lämnar Helpling Sverige

Helpling
Efter bara några månader – nu lämnar Helpling Sverige

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Den Rocket Internet-backade städtjänsten Helpling blev en kortlivad historia på den svenska marknaden.

I våras stod det klart att det Berlinbaserade bolaget Helpling, som digitalt kopplar ihop städentreprenörer med kunder, växlat upp en nivå genom att ta in 380 miljoner kronor i riskkapital. Pengarna kom bland annat från Kinneviks-bolaget Rocket Internet, Kite Ventures, Lukasz Gadowski och Lakestar, med affärsängeln och Spotify-investeraren Klaus Hommels i spetsen.

”Det här är fantastiskt för oss. Det handlar om investerare som inte bara har finansiell styrka att fortsätta stötta oss, utan även den kunskap och erfarenhet som vi behöver. De är experter inom det här och tror på vår modell och potentialen”, sade bolagets grundare Benedikt Franke till Breakit då.

Bolagets norska Nordenchef Lise Rechsteiner passade i samband med kapitalanskaffningen på att lyfta Sverige som en viktig marknad för städbolaget.

”I Sverige är det fortfarande inte så vanligt att ha någon som arbetar åt en i sitt hem. Mentaliteten att få service av andra människor är inte så ingrodd. Men den svenska marknaden förändras just nu och det blir allt mer vanligt att få städhjälp och andra tjänster i sitt hem", sade hon.

"Det är inte lika vanligt som i andra länder – vilket innebär en stor möjlighet för oss."

Men den svenska satsningen blev ytterst kortlivad. Nu står det nämligen klart att bolaget lämnar den svenska marknaden på grund av omstruktureringar i bolaget.

Enligt sajten tech.eu, som hänvisar till tyska Gründerszene, har städjätten gjort sig av med 20 procent av sin arbetsstyrka. En av bolagets medgrundare uppges ha bekräftat uppgifterna.

I samband med nedskärningarna kommer städjätten att överge flera marknader. Enligt sajten rör det sig om Spanien, Brasilien, Kanada – och Sverige.

I skrivande stund går det inte att surfa in på Helplings sajt och bolagets svenska Twitter-konto har stängts ned.

Nordenchefen Lise Rechsteiner uppges även ha lämnat bolaget i somras.

I Sverige fanns Helpling på 15 orter.

Uppdatering: I ett mejl till Breakit skriver Helpling nu att det har gått så bra att de nu går in i nästa fas för bolaget som är att fokusera på lönsamhet istället för tillväxt. De drar sig därför tillbaka till sina kärnmarknader Tyskland, Holland, Frankrike och de stora engelsktalande länder som Storbritannien. Kanada med sina 35 miljoner invånare verkar dock inte räknas som ett av de stora anglosaxiska länderna.

"Vi har samlat på oss många erfarenheter under de här 18 månaderna. Trots att vi är lönsamma på alla våra marknader så ser vi att vissa marknader växer snabbare än andra. Därför väljer vi nu att fokusera på de marknaderna vi tror kommer växa snabbast, så att vi kan bli lönsamma totalt sett så fort som möjligt", skriver bolagets medgrundare Benedikt Franke i pressutlåtandet.

Läs fler artiklar
LÄS MER