Kings skattesmäll tynger resultatet

KingMidasplayerSkatteverket

Thomas Hartwig och Sebastian Knutsson, två av grundarna av spelföretaget King Foto: Anders Ahlgren / SvD / TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Har betalat tillbaka stora delar av pengarna som Skatteverket krävde företaget på.

Mobilspelsutvecklarna Kings svenska bolag Midasplayer krävdes i början av 2017 på 590 miljoner kronor av Skatteverket. Anledningen var enligt Skatteverket att de hade redovisat för låga intäkter i det svenska bolaget mellan 2013 och 2015, där de istället skickat vinsten till Kings bolag på Malta.

"Vi anser att bolaget borde ha prissatt sin interna fakturering på ett annat sätt. Internprissättningen har gjort att bolagets skatteunderlag i Sverige blivit för lågt enligt vår uppfattning", sade Roberth Glansberg, internprissättningsspecialist på Skatteverket till Breakit då.

Nu skriver Di Digital att King har betalat av stora delar av den summa som de krävdes på av Skatteverket. Med hänvisning till Midasplayers årsredovisning för 2017 visar de att bolaget har bokfört en upptaxering på 445 miljoner kronor.

Upptaxeringen innebar en effektiv skattesats på nästan 73 procent under 2017 enligt sajten, att jämföra med knappa 20 procent året innan. Samtidigt föll vinsten från 795 miljoner till 230 miljoner kronor.

För hela King-koncernen redovisades enligt Di Digital en omsättning på 2 miljarder dollar förra året, med ett resultat före skatt på 700 miljoner dollar.

Läs mer