Facebook betygsätter användare – för att bekämpa falska nyheter

Facebook Facebook.com Sociala medier
Facebook betygsätter användare – för att bekämpa falska nyheter

Foto: TT

Tobias Blixt

Reporter

Men de vill inte berätta vad du har för poäng.

Facebook fortsätter sitt arbete med att komma tillrätta med problem som falska nyheter på plattformen. Den senaste förändringen, som uppmärksammades av Washington Post, är ett hemligt betygssystem för användarnas trovärdighet.

Facebook har tidigare inför möjligheten för användare att märka ut innehåll som falsk. Den här förändringen kommer som ett motdrag för att hindra de användare som missbrukat den möjligheten och anmäler innehåll som inte är falskt eller skadligt.

“Det är inte ovanligt att människor berättar för oss att någonting är falskt för att de helt enkelt inte håller med om premissen i berättelsen eller för att de med flit försöker attackera en särskilt publicister”, säger Tessa Lyons, ansvarig för att motverka desinformation på Facebook, till Washington Post.

Exakt vilka kriterier som Facebook använder när de ger användarna ett betyg från noll till ett eller hur betyget påverkar vill de inte berätta. Det går inte heller att se vilket betyg man har eller om alla användare ens har ett betyg.

En faktor som påverkar betyget kan enligt Tessa Lyons vara användarens historik av att rapportera innehåll som Facebooks faktagranskare bedömer som falska eller inte.

Läs fler artiklar
LÄS MER