Sök

Sverige tappar tech-talanger – så här vill politikerna lösa frågan

ModeraternaAlliansen

Foto: Nils Petter Nilsson/TT / Vilhelm Stokstad/TT / Fredrik Wennerlund

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Vad händer med kompetensutvisningarna – och kan speciella visum säkra talangen i tech-Sverige?

Valet i september närmar sig med stormsteg och runt om oss levererar politikerna slagkraftiga löften och visioner för att locka fler väljare.

Tidigare i veckan gick Alliansen ut och presenterade förslag från sin reformagenda, som innehåller både gamla och nya punkter som kan påverka startupsektorn. 

Här hittar vi bland annat löften om att underlätta för kompetensinvandring, stoppa kompetensutvisningarna och genomföra en ny form av visum som ska göra det lättare för högutbildade och experter att söka jobb i Sverige. 

Kompetensutvisningarna är en fråga som gäckat techsektorn under en längre tid och  fått näringslivstoppar att gå i taket. Vi har berättat om både ABB-ingenjören Ali Omumi  och kodaren Tayyab Shabab som liksom många andra utvisats efter misstag från tidigare arbetsgivare.

Vi frågade Johan Forssell, Moderaternas talesperson för migrationspolitik och socialförsäkringsfrågor, vad det är Alliansen vill. 

Hur skulle visumet fungera? 

Alliansen slår ett slag för ett särskilt visum som skulle låta personer med efterfrågad kompetens komma till Sverige för att söka jobb inom specifika sektorer under en tidsbegränsad tid. 

”Ta till exempel spelutvecklare, programmerare och ingenjörer. Den typ av kompetens där det finns en väldigt stor brist”, säger Johan Forssell.

Johan Forssell vill inte spekulera i hur lång tidsfrist det skulle kunna röra sig om eller hur många som kan komma att beröras av en förändring.

Kommer statupvisum att bli verklighet? 

I samband med jobbvisumet kan ett "startup-visum" även införas. Det skulle göra det lättare än tidigare att starta nya företag i Sverige, både för nya och redan etablerade svenskar.    

”Om du har en viss historia av att vara entreprenör och starta och driva företag skulle man kunna få ett visum för att komma till Sverige och vara entreprenör”, säger Johan Forssell. 

Vad händer med kompetensutvisningarna? 

Johan Forssell kallar kompetensutvisningarna för ”en stor skandal från början till slut” och menar att vi underskattat problemen det skapat.

”Nu har det satts en bild av att kommer man till Sverige kan man inte vara säkert på att vara kvar".

Lagen som ligger till grund för kompetensutvisningarna stiftades redan 2014 och domar året därpå kom att bli vägledande, . Regeringen har tillsatt en utredning om kompetensutvisningarna som ska redovisas i slutet av året. 

”Det vi kritiserat regeringen för är att man inte drivit på en ändring förrän i slutet, det har tagit tre år och vi har fortfarande inte lösningar”.

Johan Forssell hänvisar till Moderaterna som drivit frågan om att införa en 30-dagarsgaranti för Migrationsverkets handläggning av arbetstillstånd för högkvalificerad arbetskraft. 

Men vad tycker Socialdemokraterna om förslagen? 

I ett mail till Breakit ger Socialdemokraterna sin syn på Alliansens förslag. Partiet skriver att de ser ett stort behov av en bra kompetensförsörjning samt att personer med specialkompetens redan idag har möjlighet att arbeta i Sverige.

"Arbetssökande har möjlighet att få tillstånd till inresa för anställningsintervju. Vi ser därför inte riktigt behovet av ett nytt tillstånd. Idag sker dessutom de flesta intervjuer på Skype och liknande. De är ytterst få som reser hit bara för en intervju eller för att åka runt till företag och söka jobb", skriver Socialdemokraterna. 

Och kompetensutvisningarna då?

Socialdemokraterna skriver att 99 procent av förlängningsansökningarna kopplade till IT-arkitekter och systemutvecklare beviljats efter prövning under det halvår som gått efter Migrationsöverdomstolens domar.

"Vi vill till hösten utvärdera om det trots den nya praxisen finns kvarstående problem och hur de i sådana fall bör lösas i lagstiftningen", skriver partiet, 

I somras presenterade en rad techprofiler ett startupmainfest med krav på olika åtgärder från politikernas sida. 

Läs mer