Google har lanserat "confidential mode" på bred front

Google Gmail Mejl
Google har lanserat "confidential mode" på bred front

Foto: Istockphoto.com & TT/AP Photo/Jeff Chiu

Tobias Blixt

Reporter

Funktionen att skicka hemliga självförstörande mejl har rullats ut i omgångar från Google. Nu är den tillgänglig för alla.

Den som brukade titta på den tecknade serien Kommissarie Gadget minns med all säkerhet de exploderande brev som alltid levererade agentens uppdrag. Nu har Google officiellt lanserat sin egen version av de självförstörande meddelandena som alltid har varit en viktig del av spiondraman.

Sökjätten har lanserat en funktion i Gmail som låter användare skicka självförstörande mejl, skriver CNBC. Genom att aktivera funktionen kan den som skickar mejlet välja hur länge mejlet ska sparas och vem som kan komma åt informationen. Mejlet kan inte heller laddas ned eller vidarebefordras.

Meddelandet kan fortfarande sparas ned genom en skärmdump eller med andra metoder, så helt säkert är det inte.

Google har tidigare testat funktionen och det har varit möjligt för användare att få tillgång till läget, som kallas för “confidential mode”, tidigare. I webbläsare har funktionen lanserats i omgångar sedan april. Men nu har funktionen officiellt lanserats på bred front, det inkluderar Gmail i både webbläsare och på mobilen.

Samtidigt finns det de som oroar sig över att funktionen kan användas för att lura mottagare att ge bort sin inloggningsinformation. Bleeping Computer rapporterar att funktionen efterfrågar att mottagaren av mejlet loggar in på Googles server (där meddelandet ligger) genom att klicka på en länk. Något som bäddar för falska länkar som kan användas för att sno användarnas uppgifter.

Även om mejlen dras tillbaka från mottagaren så kan de fortfarande hämtas av avsändaren och av Google. Det innebär att de inte är försvinner helt.

Läs fler artiklar
LÄS MER