Nya batteritekniken kan eliminera elbil-ägarnas stora skräck

Elbilar Batterier
Nya batteritekniken kan eliminera elbil-ägarnas stora skräck

Foto: TT

Jonas de Lange

Reporter

Dubblar batteriernas kapacitet.

Tänk dig det här scenariot: Du är ute och åker med bilen. Du har 30 mil kvar hem men tanken visar att du endast kan ta dig 20 kilometer. På grund av bilens uppbyggnad kommer det ta dig åtminstone 20 minuter att tanka – om du har tur. Med lite otur kan det bli över en timme.

Just det scenariot har avskräckt mer än en person från att skaffa elbil. Att få slut på el på en motorväg och behöva ringa bärgningsbil är en oro fler än en person har känt. Oron förefaller förvisso vara större än de faktiska problemen med strandade elbilar i trafiken (hur många har sett en?), men att den kan vara ett köphinder är tydligt.

Nu indikerar en ny forskningsrapport att den som oroat sig snart kan pusta ut. Forskare vid universitetet i Michigan har tagit fram ett nytt litiummetallbatteri som ska ge dubbla kapaciteten jämfört med dagens litiumjonbatterier, rapporterar sajten Ny teknik.

Problemet med litiummetallbatterier har tidigare varit att de är för instabila och lätt fattar eld. Med en ny typ av keramik har forskarna lyckats undvika problemet, enligt sajten.

Minskad brandrisk är inte den enda fördelen. Batterierna ska även ha en betydligt högre hållbarhet och laddas dessutom snabbare än tidigare varianter.

”Vi talar om en faktor om tio jämfört med vad som tidigare rapporterats för litiummetallbatterier med fast elektrolyt. Vi ligger nu i nivå med litiumjonceller när det kommer till laddhastighet, men med fler fördelar, säger forskaren Jeff Sakamoto, till Ny teknik.

Läs fler artiklar
LÄS MER