Så vill han sprida mindfulness till Stockholms techentreprenörer

Northzone Mindfulness
Så vill han sprida mindfulness till Stockholms techentreprenörer

Foto: Sara Lindh.

Sara Lindmark

Reporter

Han slutade som vd på Northzone för att få mer tid för personlig utveckling. Nu vill Jörgen Asango Bladh sprida mindfulness till techentreprenörer och politiker. Nästa vecka är det premiär för den nya konferensen Stockholm Wisdom.

Mindfulness har fått stor spridning inom näringslivet de senaste åren. Under tisdag och onsdag nästa vecka arrangeras ett event på temat. Totalt kommer runt 20 svenska och internationella talare att presentera vetenskapliga resultat rörande välmående, meditation och mindfulness. 

“Det kommer att handla om hur vi kan få företagsledare, samhällsledare och politiker att använda medvetenhet för att skapa ett bättre samhälle. Varje år körs en liknande konferens i Silicon Valley och vi har hämtat inspiration från den,” säger Jörgen Asango Bladh, som är en av fyra arrangörer av Wisdom Stockholm.

Han startade riskkapitalbolaget Northzone kontor i Stockhom 2000 och var vd fram tills 2009. Sedan dess har han investerat privat i olika bolag och är bland annat delägare och styrelseordförande i yoga och meditationscentret Urban OM .

“Den stora anledningen till att jag hoppade av Northzone var att jag ville ha mer tid för att jobba med min egna personliga utveckling genom meditation. Egentligen hamnade jag i det här av misstag. För tio år sedan åkte jag till ett ställe som heter Bara vara och trodde att det var en yoga-spa-helg, men så var det ju inte.”

Baravara är en kursgård utanför Rättvik i Dalarna och metoderna är hämtade från österländsk meditation och västerländsk terapitradition. Kursgården drivs av Gayan och Lars Knutsson. Den senare startade klädföretaget Gul och blå på 60-talet och är pappa till kläddesignern Filippa Knutsson och Kings kreative chef Sebastian Knutsson. 

"I Sverige är mindfulness nästa management-verktyg. Det handlar inte så mycket om ‘om det ska användas’ utan ‘hur’. Allt fler bolag inser att det skapar bättre resultat och ett större välbefinnande för medarbetarna,” säger Jörgen Asango Bladh.

Att vara närvarande i nuet kan låta enkelt men hur gör man egentligen? Inom både meditation, yoga, mindfulness är olika andningsövningar det centrala. 

"Man sätter sig och djupandas och försvinner från världen. Det är ett sätt att lugna ned sina tankar, hitta sig själv och bli mer fokuserad på det man gör,” förklarar Jörgen Asango Bladh. 

Några av talarna som kommer till Stockholm Wisdom på Oscarsteatern är Googles chefsevangelist Gopi Kallayil, författaren och regissören Kay Pollack och professor Stefan Einhorn. Hittills har runt 400 anmälningar kommit in.

Läs fler artiklar
LÄS MER