Rekordmånga unicorns går till börsen i år – redan slagit fjolåret

Startups riskkapital Tech
Rekordmånga unicorns går till börsen i år – redan slagit fjolåret

Foto: Istockphoto.com

Finwire / Breakit

Många noteringar har dessutom varit riktigt lyckade.

Exit-marknaden är fortsatt stark. I år slår marknaden nytt i rekord i antalet unicorns, så kallade enhörningar, som väljer att gå till börsen, rapporterar Techcrunch.

En unicorn är företag med en värdering över 1 miljard dollar, vill du testa dina kunskaper eller lära dig fler vanliga ord inom startup-världen? Gör Breakits quiz.

Enligt Crunchbase har 23 noteringar av venturestödda bolag ägt rum runt om i världen med en värdering om över en miljard dollar. Det är klart över helårssiffran för både 2016 och 2017, då 6 respektive 17 unicorns gick till börsen.

Dessutom har noteringarna i snitt varit en succé. Minst sex bolag har klättrat förbi tio miljarders nivån.

Utanför börsen är det också bra aktivitet. Hittills i år har det skett elva förvärv eller fusioner där unicorns varit inblandade. De största affärerna var Walmarts köp av Flipkart för 16 miljarder dollar och Microsofts köp av GitHub för 7,5 miljarder dollar.

I Juli rapporterade vi om GP Bullhounds rapport som visade att Europa snart kunde få sitt första techbolag som värderas till 50 miljarder dollar, en så kallad titan. Då var det ett svenskt bolag som låg bäst till att nå den höga värderingen.

Läs fler artiklar
LÄS MER