Google backar (typ) efter kritiken mot företagets spårning av användare

Google Google Platsdata
Google backar (typ) efter kritiken mot företagets spårning av användare

Foto: TT/AP Photo/Seth Wenig

Tobias Blixt

Reporter

Sökjätten väljer att förtydliga när data kan komma att sparas trots att tjänsten är avstängd.

Google fick under förra veckan ta emot en hel del kritik för att företaget fortsatte att spåra användare positionering, trots att de hade stängt av funktionen som skulle göra det möjligt. Trots att platstjänsterna var avstängda, så kunde Google spara din position så fort du bestämde dig för att använda vissa appar.

Beteendet avslöjades först av nyhetsbyrån AP.

Företaget varnade redan för att funktioner som gör det möjligt att exempelvis spåra din enhet inte påverkas av att du stänger av platstjänsterna. Däremot visade det sig att en enkel sökning i webbläsaren eller öppnandet av Google Maps kunde vara tillräckligt för att spara din position.

Det innebär i korthet alltså att många funktioner som människor använder varje dag, exempelvis möjligheten att kolla vädret, i själva verket skickade vidare platsdata till Google.

Google själva hävdade först att de var tydliga med att data kunde användas. De har också sagt att datan som samlas in används för att förbättra upplevelsen för användarna.

Kritiken har nu ändå fått Google att backa och hjälpsidan som beskriver vad funktionen gör har fått ett tillägg som klargör att “Viss platsdata kan sparas genom din aktivitet på andra tjänster som Search och Maps. När du stänger av platshistoriken på ditt Google-konto, så stängs det av för alla enheter kopplade till kontot”, rapporterar AP.

Det här är inte första gången som Google får kritik för hur de spårar användarna, även om de skulle anstränga sig för att gömma sig från företaget.

Läs fler artiklar
LÄS MER