Blockets vd Jan Prokopec byts ut – ingen permanent ersättare klar

Blocket e-handel Bilar
Blockets vd Jan Prokopec byts ut – ingen permanent ersättare klar

Jan Prokopec. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Ägaren Schibsted möblerar om efter försäljningsfall.

Länge var Blocket ohotad etta som köp- och sälj-sajt på den svenska marknaden men nu angriper konkurrenterna från flera håll. I höstas lanserades bilsajten Wayke efter ett initiativ från en rad stora bilhandlare, Facebooks utmanare Marketplace blir allt starkare och den österrikiska spelaren Shpock (som en smula paradoxalt också ägs av Schibsted) har även gjort en tung inbrytning i Sverige.

Den ökade konkurrensen visar sig också i Blockets försäljningssiffror som nu pekar nedåt efter många års stark tillväxt. I ägaren Schibsteds senaste kvartalsrapport framgår att omsättningen andra kvartalet i år är ner 5 procent jämfört med samma period förra året till 264 miljoner kronor. Samtidigt faller rörelseresultatet med hela 9 procent och slutade på 139 miljoner kronor andra kvartalet 2018.

Nu meddelar Schibsted att Blockets vd Jan Prokopec slutar efter fem år på posten. Någon permanent ersättare är ännu inte utsedd. Istället får Anders Skoe kliva in som tf vd. Anders Skoe är idag också vd för Blockets motsvarighet i Norge, Finn.no.

I en kommentar säger Jan Prokopec:

"Tiden på Blocket har varit fantastisk. Jag är så stolt över alla kollegor och hur vi tillsammans har bidragit till att Blocket under 20 års tid vuxit till en folkrörelse. Samtidigt agerar vi på en allt mer globaliserad marknad där det gäller att anpassa sig snabbt till förändrade behov och snabb teknikutveckling. Utbytet med systersajter blir därför viktigt. För mig är det rätt tidpunkt att lämna över ledarskapet för Blocket. Jag är övertygad om att Anders Skoe är rätt person för att skapa ett ännu tätare samarbete mellan de skandinaviska länderna".

Att Anders Skoe går in som tf vd sker på grund av de omorganiseringar som sker inom Schibsted enligt företaget, där syftet är att optimera utbytet mellan del olika marknadsplatserna inom koncernen.

"Blocket fordon och Finn motor har under en längre tid haft ett framgångsrikt utbyte. En viktig del av arbetet framåt är att identifiera fler liknande synergier. Jag ser fram emot att lära känna den svenska marknaden bättre och tillsammans med alla medarbetare skörda fortsatta framgångar för Blocket", säger han. 

Läs fler artiklar
LÄS MER