Swish för e-handel lanseras i november på utvalda sajter

Swish Betalningar
Swish för e-handel lanseras i november på utvalda sajter

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Det framgår av meddelanden som har skickats ut till svenska bankkunder i veckan.

De svenska storbankernas betalapp Swish har vuxit extremt snabbt det senaste året. Enligt en rapport som publicerades på onsdagen använder nu varannan svensk appen.

Under de senaste dagarna har miljontals svenska bankkunder fått nya användarvillkor för Swish skickade till sig. Orsaken till ändringarna i avtalet, som bankerna informerar kunderna om men som inte kräver något explicit godkännande, är den kommande tjänsten Swish Handel.

Den ska göra det möjligt att betala med Swish när man handlar på nätet.

De förändrade kundvillkoren innebär bland annat att e-handlare får möjlighet att göra återbetalningar via Swish, samt att banken kan sätta upp striktare beloppsgränser för hur mycket en Swish-användare kan föra över.

Det sistnämnda hänger ihop med att bankerna har mer information om konsumentens ekonomiska situation än en vanlig betalleverantör har. I klarspråk: Banken vet hur stor inkomst du har och vad du har på kontot.

I de nya användarvillkoren står bland annat följande.

"Du ansvarar för att det finns tillräckligt stort belopp på ditt angivna konto vid den tidpunkt då betalning ska dras från ditt konto. Om det saknas täckning på ditt konto kommer du meddelas om detta i Swish-appen. Banken har rätt att ta ut pris för sådant meddelande."

Enligt de personer i e-handelsbranschen som Breakit har varit pratat med om lanseringen kommer Swish Handel först att bli tillgängligt på prov hos ett fåtal utvalda e-handlare. Det sker i början av november.

Först i nästa steg ska lösningen lanseras på bred front, sannolikt inte förrän i början av nästa år.

Läs fler artiklar
LÄS MER