Sök

Ica svek resultatförväntningarna i andra kvartalet

IcaIca-gruppene-handel

Per Strömberg, vd för Ica gruppen. Foto: TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

E-handelslager pressar resultaten för Ica.

Matjätten Icas vd Per Strömberg kom vid sjutiden på torsdagsmorgonen med en kvartalsrapport som var en klar besvikelse.

Omsättningen var visserligen i linje med förväntningarna men rörelseresultatet var betydligt lägre än vad aktiemarknaden förväntat sig. En orsak är inkörningsproblemen med Icas nya e-handelslager. 

"Ica Sveriges resultat är trots detta på en nivå som vi inte är nöjda med. Höga volymvariationer och transportkostnader har tryckt upp logistikkostnaderna. Vi har en negativ valutapåverkan, speciellt i kvartalets inledning och inom tilläggstjänster har vi ett sämre utfall, som till stor del beror på uppstarten av vårt e-handelslager i Stockholm", säger han.

Per Strömberg flaggar för en rad "korrigerande" åtgärder för att komma till rätta med problemen. 

"Volymtillväxt i e-handelslagret kommer gradvis att innebära full kostnadstäckning genom de avgifter anslutna butiker betalar", poängterar Per Strömberg.

I rapporten avslöjar Ica också fler detaljer kring sin e-handelssatsning. Intressant att notera där är att Icas onlineförsäljning ökade med 42 procent andra kvartalet jämfört med samma period året innan. Omsättningen uppgick till 420 miljoner kronor men det är faktiskt inte mer än kvartalet innan vilket kan tolkas som en varningssignal att tillväxten inom Ica står och stampar när det gäller e-handeln. 

Rörelseresultatet exklusive extraordinära poster utföll på 1.041 miljoner kronor (1.094), analytikernas prognos låg klart högre på 1.120 miljoner kronor. Rörelsemarginal hamnade på 3,6 procent (3,9).

Omsättningen uppgick däremot till 29.258 miljoner kronor (27.940), att jämföra med Bloomberg analytikerkonsensus som låg på 28.916.

Läs mer