Daniel Ek bjöd upp till dans – här är de 5 mest spännande sakerna han sade

Spotify
Daniel Ek bjöd upp till dans – här är de 5 mest spännande sakerna han sade

Foto Henrik Montgomery / TT

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

"Finland har kommit mycket längre än Sverige."

På onsdagen bjöd Spotify in delar av den svenska journalistkåren till sitt nya, påkostade kontor i centrala Stockholm. Förutom en uppvisning av bolagets storslagna takterass, lekrum och musikstudio (läs mer här) var Daniel Ek, bolagets grundare och frontfigur, på plats.

Daniel Ek ställer sällan upp på intervjuer, men den här gången svarade han på mängder med frågor.

Här är några av de mest spännande ämnena som han fick prata om.

Valet 2018

Det svenska valet närmar sig med stormsteg, och Daniel Ek har tidigare visat politiskt intresse i vissa nyckelfrågor. Tillsammans med sin medgrundare Martin Lorentzon skrev han exempelvis ett öppet brev till Sveriges politiker och “hotade” att flytta stora delar av sin verksamhet till USA om inte vissa frågor löstes. Något som delvis har hänt sedan dess – idag har Spotify fler anställda i USA än i Sverige.

“Min syn, som alltid, har varit att jag engagerar mig i sakfrågor som jag tycker påverkar företagsklimatet och entreprenörskap i Sverige. Vi är fortfarande väldigt engagerade kring hur enkelt det ska vara att bilda nya bolag."

“Optioner tror vi fortfarande är väldigt viktigt. Det är jättetrevligt att de tagit steg i rätt riktning, men vi hade gärna sett ännu mer. Jag tycker det är synd. Finland har kommit mycket längre än vi kommit, samma med Storbritannien. Det är självklart något vi pratar med den svenska regeringen om.”

Daniel Ek har börjat sälja Spotify-aktier. Eller?

Daniel Ek fick frågan om varför han nyligen sålt aktier i Spotify. Enligt Spotify-grundaren handlar det inte om att han vill minska sitt ägande, utan att hans aktieförsäljning, som sker i enlighet med den så kallade 10b5-1-plan som han lämnat in till den amerikanska Finansinspektionen, sker för att finansiera köp av andra värdepapper i Spotify.

”Jag sitter med ett antal warranter som jag ska köpa”, sade Daniel Ek.

Daniel Ek minskar med andra ord inte sitt ägande.

“Det hoppas jag inte att jag gör. Jag säljer och köper.”

Ombudsmannen

Daniel Ek pratade även om hur bolaget ska hantera kontroversiellt innehåll, en fråga som varit aktuell den senaste tiden. Nyligen gick debatten het om låten ”Knulla barn”, som klättrade på listan över Spotifys mest spelade låtar i Sverige. För en dryg vecka sedan plockade plattformen bort Infowars-grundaren Alex Jones program.

”Jag tror att vi kommer att behöva hantera allt fler sådana frågor framöver”, sade Daniel Ek.

Han menar att det är en komplex fråga, och att det är svårt för Spotify att sitta i ett rum i Stockholm och avgöra vad som är stötande för olika folkgrupper världen över.

En idé som Daniel Ek har är att inrätta en slags ombudsmannaorganisation, där beslutsfattandet i dessa svåra frågor sköts av en större grupp människor.

”Mitt Nirvana i denna fråga vore en slags ombudsman, att distribuera beslutsfattandet till en bredare grupp”, sade Daniel Ek.

Spotify – ett hårdvarubolag?

Det har spekulerats kring att Spotify har planer på att bygga någon form av smart högtalare. Några definitiva besked fick vi inte från varken Daniel Ek eller produktchefen Gustav Söderström, men klart är åtminstone att samarbeten kring olika typer av hårdvaruprodukter är någonting vi kommer att få se mer av framöver. Spotify berättade att de bland annat vill komma in i andras smarta högtalare, bilar och tv-apparater.

“Vi investerar tungt i bilpartnerskap”, sade Gustav Söderström.

“Vi är inte ett hårdvarubolag. Men jag kan inte kommentera specifikt vad vi gör.”

Därför tvingades (?) Spotify gå till börsen

Daniel Ek berättade även om anledningen till att Spotify börsnoterades i april.

”Att bli ett publikt bolag fanns inte på min bucket list”, sade Daniel Ek.

Men när du tar in den mängd externt kapital som Spotify har gjort finns det bara två vägar att gå, resonerade han. Antingen säljer du ditt bolag, eller så låter du det gå till börsen.

”Jag har aldrig velat sälja bolaget, så att ta det till börsen var egentligen det enda alternativet”, sade Daniel Ek.

De externa ägarna krävde med andra ord avkastning på sina investeringar.

Läs fler artiklar
LÄS MER