Adyen värderas till 20 miljarder - ökar tempot i Sverige-satsningen

AdyenBetalningar

Jussi Lindberg

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Det holländska betalbolaget Adyen fyller på krigskassan. Pengarna ska bland annat användas till att växa i Sverige.

Vi har tidigare rapporterat om Adyen, som siktar på att bli världens första globala köplösning för både e-handel och fysisk handel. Bolaget hanterar betalningar åt bland annat Spotify och Soundcloud.

Adyen skiljer sig från många andra betalbolag så till vida att bolagets varumärke aldrig syns för slutkonsumenten.

Nu har företaget tagit in en ny runda riskkapital. Den här gången är det San Franscisco-baserade Iconiq Capital som investerar. Parterna har inte offentliggjort summan. Klart är dock att värderingen på Adyen nu är 2,3 miljarder kronor, motsvarande cirka 20 miljarder kronor.

Jussi Lindberg, ansvarig för affärsutveckling på Adyen i Norden och Baltikum, säger att de nya pengarna bland annat ska användas till att vrida upp tillväxttakten i Sverige.

"Vi har fyllt på krigskassan. Det innebär bland annat att vi har ännu lättare att rulla ut samma betalsystem i fysisk butik som vi erbjuder i e-handeln. Dessutom blir det förstås enklare att anställa mer personal i Sverige, även om det där främst handlar om att hitta rätt personer snarare än att anställa många", säger Jussi Lindberg.

Att ha Spotify som betalkund är sannolikt en bra tillväxtfaktor just nu för Adyen, eftersom betalbolaget vanligtvis växer i samma takt som sina kunder. Och Spotify växer snabbt.

Läs mer