"Det här räcker inte, Musk – ditt twittrande kommer att stå dig dyrt"

Tesla Tesla
"Det här räcker inte, Musk – ditt twittrande kommer att stå dig dyrt"

Elon Musk. Foto: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Nattens bloggpost sätter Tesla-chefen i en ännu sämre sits.

Så blev det äntligen dags för Tesla-chefen Elon Musk att lägga korten på bordet. Efter att han i tisdags förra veckan via sitt Twitter-konto proklamerat att han planerar att köpa ut elbilstillverkaren från börsen rusade aktien.

Men samtidigt hopade sig frågetecknen snabbt. Vad menade Elon Musk egentligen med att ”finansieringen var säkrad” för ett utköp? Vem var det som skulle backa upp mångmiljardaffären?

I natt kom beskedet i en bloggpost publicerad på Teslas hemsida och författad av Elon Musk själv. Men beskedet var knappast det som aktiemarknaden hoppats på.

I sin tweet hävdade Elon Musk alltså att ”finansieringen var säkrad” men i nattens bloggpost är han inte längre lika kategorisk på den punkten. Han skriver visserligen att en icke-namngiven person på en saudisk fond ”starkt uttryckt sitt stöd för att finansiera” utköpet. Enligt bloggposten så lämnade också Elon Musk själv mötet med saudiern helt övertygad (”with no question”) om att affären skulle bli av.

Men det spelar ingen roll att Elon Musk själv känner sig hundra procent trygg i att finansieringen för ett utköp är i hamn. Tesla är fortfarande ett noterat bolag och ett sådant lyder under stränga informationsregler. Då lär inte dessa i sammanhanget vaga uttalanden räcka för att övertyga den amerikanska finansinspektionen SEC. Redan nu utreder myndigheten Elon Musk agerande.

Efter att Musk twittrat ökade värdet på Tesla-aktien med mångmiljardbelopp. Om det nu visar sig att finansieringen av ett potentiellt utköp inte var säkrat så har Elon Musk vilselett aktiemarknaden.

Det öppnar i så fall också för skadestånd från privata investerare som förlorat pengar på att informationen gått ut. Redan i slutet av förra veckan lämnades två åtal in mot Elon Musk med anklagelsen att han pumpat upp Tesla-kursen med ”falska” uttalande via sitt Twitter-konto.

Med sitt blogginlägg i natt har Elon Musk inte precis förbättrat sina möjligheter att vinna de kommande domstols-fighterna. Både han och Tesla riskerar nu skadestånd och böter i miljardklassen.

Paradoxalt illustrerar den senaste tidens twitter-förvirring att Elon Musk och hans Tesla förmodligen skulle trivas bättre utanför börsen. Där kan superentreprenören twittra ostört.

Läs fler artiklar
LÄS MER