De vill skapa morgondagens succéföretag genom startupgeneratorn Antler

Antler Startups riskkapital
De vill skapa morgondagens succéföretag genom startupgeneratorn Antler

Oscar Westergård och Magnus Grimeland vill hitta nya entreprenörer genom startupgeneratorn Antler. Foto: Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Startupgeneratorn Antler, som vill hitta topptalanger och hjälpa dem att bli framgångsrika entreprenörer, etablerar sig nu i Stockholm.

Konceptet startades i Singapore 2017 av norrmannen Magnus Grimeland som bland annat grundat och sålt den sydostasiatiska e-handelsjätten Zalora.

Där började 62 personer från 22 olika länder ett program i juli i år där deltagarna erbjuds hjälp med att utveckla sina idéer, nätverk och i slutändan finansiering.

Nästa steg är att starta ett liknande program i Stockholm. Ansvariga för programmet är Oscar Westergård, som bland annat varit med och grundat Bima, som säljer försäkringslösningar via mobil i afrikanska länder, och ansvarat för Spotifys lanseringar i Afrika och Mellanöstern. Anders Hammarbäck, som i dag är operativ chef på Qliro och har grundat utbildningssajten Mimers brunn som han senare sålde till ett svenskt mediebolag, är även han ansvarig. 

”Det finns redan ett fantastiskt ekosystem kring startups i Stockholm och många goda exempel på entreprenörer som har lyckats globalt. Vi tror därför att vi kommer att kunna locka talanger från hela Europa hit”, säger Oscar Westergård till Breakit.

Antler har börjat etablera ett nätverk i Stockholm och samarbetar redan nu med exempelvis Isabella Löwengrip och Nordic tech house. Även Andreas Ehn som är tidigare teknikchef på Spotify är nu företagspartner med Antler. De har också kontakt med riskkapitalbolag som Northzone, Creandum och EQT samtidigt som det finns samarbeten med globala företag som Amazon och IBM Watson.

Nästa steg är att hitta mellan 50 och 100 talanger som vill delta i programmet i Stockholm.

”Bakgrund, bransch och idé spelar inte så stor roll. Det viktiga är att personen har någon form av specialkompetens, energi, driv och passion. Vi tror att det finns väldigt många duktiga personer som i dag kanske jobbar på större företag men som drömmer om att bli entreprenörer. Vi vill hjälpa dem och tror samtidigt att vi kommer att ge något tillbaka till samhället”, säger Magnus Grimeland.

Finns det några särskilda områden som ni tycker är speciellt intressanta?

En bransch där det händer mycket nu är healthtech. I dagsläget går största delen av resurserna till rehabilitering medan man egentligen skulle behöva satsa mer på förebyggande och livsstilsförändande vård. Några andra områden som är intressanta är fintech och logistik, säger Magnus Grimeland som också tycker att det är intressant med bolag inom alla typer av branscher som löser problem med exempelvis artificiell intelligens eller blockkedjeteknik.

Programmet i Stockholm ska starta vid årsskiftet och kommer att pågå i fem månader. Deltagarna kommer att få en ersättning under tiden samtidigt som de får hjälp att utveckla sina idéer, bygga ett team och komma igång. De bästa bolagen väljs sedan ut och får kapital. Det exakta beloppet är inte bestämt än men bolagen som lyckas i programmet i Singapore kommer att få cirka 1 miljon kronor mot att Antler får 10 procent av aktierna i bolaget. Målet i båda programmen är att bolagen ska bli globala.

De deltagare som inte lyckas med sina bolag kommer efter programmet få hjälp att hitta jobb via Antlers nätverk.

Läs fler artiklar
LÄS MER