Sök

Storbankens utredning av musikindustrin kan gynna Spotify och Apple

Spotify

Foto: AP Photo/Jenny Kane, File

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Amerikanska Citibank har kartlagt musikindustrin – och är inte imponerade.

I åratal har artister klagat över att de får alldeles för lite av pengarna som deras musik drar in.

Nu har Citigroup utrett frågan - och banken ger artisterna rätt.

De samlade intäkterna i musikbranschen i USA i fjol uppgick till 43 miljarder dollar, motsvarande cirka 385 miljarder kronor. Av dessa intäkter fick artisterna endast 12 procent, framgår det av Citigroups analys enligt Bloomberg News.

I summan ingår intäkter från cd-försäljning, streamingtjänster, annonser på Youtube, roaylties från radio och konsertbiljetter.

Enligt artisterna lägger skivbolag och teknikbolag, som till exempel svenska Spotify, beslag på en orimligt stor andel av pengarna. Sedan mycket av musikdistributionen flyttade över till internet har inkomsterna för många artister stagnerat, vilket fått många av dem att turnera mer intensivt för att tjäna mer.

Citigroups analys skulle teoretiskt kunna leda till att artister gör sig mer beroende av streamingtjänster som Spotify och Apple Music. Skälet är att dessa potentiellt kan erbjuda skaparna en större del av intäkterna, så länge artisterna låter bli att skriva avtal med skivbolag.

Förhoppningen hos Spotify och Apple Music är att artisterna i stället ska ge sin musik direkt till dem, vilket skulle sänka deras kostnader dramatiskt. De höga avgifter streamingtjänsterna betalar till skivbolagen bidrar starkt till svårigheterna att visa positiva resultat. Spotify gick 2017 med motsvarande 12,8 miljarder kronor i förlust.

Här kan ni läsa om resultatet för det andra kvartalet i år. 

Tidigare i sommar kom rapporter om att Apple är ikapp Spotify sett till Betalande användare i USA. 

Läs mer