Sök

Sommarens värme – en mardröm för butiksägarna

e-handel

Foto: Istockphoto

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Extremvärmen i sommar har varit en mardröm för landets butiker. Även prognosen inför hösten ser dyster ut.

På torsdag presenteras Svensk handels stilindex som visar hur det har gått för kläd- och skobutikerna under juli månad. Resultatet väntas bli dystert enligt Svensk Handel Stils branschordförande Mikael Sandström som räknar med ett omsättningstapp på 10 procent.

“Omsättningsmässigt har det varit en bedrövlig sommar. Det enda man kan trösta sig med är att bruttovinsterna är högre på grund av vårens stora efterfrågan på sommarkläder, vilket gjort att de nu kunnat säljas till ordinarie pris i högre utsträckning”, säger han till Svenska Dagbladet.

Mikael Sandström tror också att den negativa tendensen kan hålla i sig under augusti.

“Butikerna har fortfarande inte tillräckligt med reavaror samtidigt som värmen gör att intresset för höstmodet inte kommit igång ännu. Då blir det nog ännu en dålig månad”, säger han till Svenska Dagbladet.

Varmt väder brukar också betyda dåliga tider för landets e-handlare och redan i maj kom rapporter om att e-handlare sålde sämre på grund av värmen.

I en enkät som Svensk handel gjorde i början av sommaren svarade majoriteten av e-handlarna att de önskade sig en mulen och regnig sommar.

Hur det faktum att deras önskan inte slagit in påverkat försäljningen återstår att se på torsdag.

“Som vanligt beror det ju på vad man säljer. De som säljer strandleksaker, solglasögon och badkläder har naturligtvis sålt som smör men för andra kan det ha varit tuffare” säger Hans Tjernström som är pressansvarig på Svensk handel till Breakit.

Läs mer