Sök

Uppgifter: Google planerar en censurerad sökmotor i Kina

GoogleKinaCensur

Googles vd Sundar Pichai. Foto: AP Photo/Tsering Topgyal/TT

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Uppgifter gör gällande att Google planerar drag i Kina.

Google planerar att lansera en censurerad version av sin sökmotor i Kina som uppges komma att blockera sökord relaterade till mänskliga rättigheter, religion och demokrati.

Det rapporterar sajten The Intercept med hänvisning till interna dokument och källor från Google.

Projektet uppges ha pågått sedan i slutet av förra året och innefattat möten mellan Googles vd och höga tjänstemän inom den kinesiska regeringen. En Android-app ska ha tillverkats och visats upp men den slutgiltiga versionen uppges kunna lanseras inom ett halvår till nio månader.

I dagsläget kan större delen av Google sökmotor inte nås i Kina.   

Patrick Poon, en Hong Kongbaserad forskare som arbetar med Amnesty, säger till The Intercept att det vore en katastrof om Google accepterade censuren.

”Det kommer att sätta ett fruktansvärt prejudikat för många andra företag som fortfarande försöker göra affärer i landet och hålla fast vid sina principer”, säger Patrick Poon.

Varken Google eller representanter för den kinesiska regeringen har bekräftar uppgifterna. 

En representant för IT-jätten har uttalat sig till Techcrunch.

”Vi erbjuder en rad mobil-appar i Kina som Google Translate, hjälper kinesiska utvecklare och har gjort signifikanta investeringar i företag som JD.com. Men vi kommenterar inte spekulationer om framtida planer”, säger Googles talespersonen.

Google har tidigare funnits som sökmotor i Kina, men drog sig tillbaka från landet 2010.

Läs mer