Ny undersökning: Skräpposten är vanligaste knepet för onlinebedragare

F-Secure Mejl Mejlbedrägeri
Ny undersökning: Skräpposten är vanligaste knepet för onlinebedragare

Foto: Istockphoto.com

Tobias Blixt

Reporter

Dejtingbluffar och farliga länkar – det finns många sätt att luras på i mejl.

Skräppost i mejlkorgen är någonting som alla människor har fått vänja sig vid. Det har blivit en naturlig del av miljön i mejlklienterna.

Av den anledningen kan det vara svårt att tänka sig att metoden med spam över huvud taget fungerar längre. Samtidigt visar en ny undersökning från den finska säkerhetsfirman F-Secure att skräpposten fortsatt är ett populärt vapen bland internets lurendrejare.

Enligt företaget har spam återigen blivit den populäraste metoden för att skicka ut skadliga program, så kallat malware.

Samtidigt visar undersökningen att andelen mottagare som öppnar mejlen är låg. Bara 14,2 procent av mottagarna klickar sig vidare in i mejlen enligt Adam Sheehan, betendevetare på F-Secures dotterbolag MWR InfoSecurity.

Anledningen till att skräppost fortfarande är effektivt beror på den stora mängden meddelanden som skickas. Det räcker helt enkelt att en liten andel av alla mottagare drabbas av det skadliga innehållet.

Päivi Tynninen arbetar med att analysera och forska om hotbilder på F-Secure.

“Spam i epost är återigen det mest populära valet för att skicka malware. Av alla spamprover som vi har sett under våren 2018 är 46 procent dejting-bluffar, 23 procent är mejl med farliga filer och 31 procent innehåller länkar till farliga sidor", säger Päivi Tynninen. 

Läs fler artiklar
LÄS MER