Huawei klättrar förbi Apple på smartphonemarknaden

AppleSamsungsmartphone

Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Det totala antalet sålda smartphones minskade i andra kvartalet.

Huawei var näst störst på smartphonemarknaden under det andra kvartalet efter Samsung, enligt en ny rapport från International Data Corporation (IDC).

Smartphoneleveranserna under det andra kvartalet uppgick till 342 miljoner enheter, vilket är en minskning mot samma period i fjol då 348,2 miljoner enheter skickades. Det markerar därmed det tredje kvartalet i rad med negativ tillväxt på årsbasis.

På förstaplats återfinns Samsung med 71,5 miljoner levererade enheter under det andra kvartalet, motsvarande en marknadsandel om 22,9 procent. Dock innebär leveransnivån en minskning om 10,4 procent på årsbasis.

Huawei levererade 54,2 miljoner enheter och erhåller därmed andraplatsen med en marknadsandel på 15,8 procent. Det motsvarar en tillväxt om 40,9 procent och innebär att man tar över andraplatsen från Apple.

Apple hamnar på tredjeplats med 41,3 miljoner enhetsleveranser och marknadsandelen 11,8 procent. Under samma period i fjol hade Apple en marknadsandel om 11,8 procent, jämfört med Huaweis 11,0 procent.

Även Xiaomi växte kraftigt i det andra kvartalet som ökade sina leveranser med 48,8 procent till 31,9 miljoner enheter, vilket är den högsta noterade tillväxten i topplistan.

Samsung fortsätter att ha det tufft enligt IDC, men ska utannonsera en ny Galaxy Note nu i augusti. Efterfrågan på Huaweis P20-mobiltelefoner uppges vara god, samtidigt som Honor-varumärket genererar mycket intäkter för bolaget.

För Apples del väntas man lansera tre nya iPhone-modeller i höst, samtidigt som Iphone X fortsätter att vara den bäst säljande telefonen på många marknader.

Läs mer