Yubico ökade omsättningen med 100 miljoner – vinsten sjunker

Yubico Datorer Säkerhet
Yubico ökade omsättningen med 100 miljoner – vinsten sjunker

Stina Ehrensvärd, grundare och vd på Yubico.

Tobias Blixt

Reporter

Ska omsätta halv miljard under året.

Stina Ehrensvärds hajpade startup Yubico ökade omsättningen i koncernen med 100 miljoner kronor under 2017. Det visar den färska årsredovisningen från företaget bakom säkerhetsnyckeln Yubikey.

Omsättningen växte från 149,5 miljoner till 246,5 miljoner kronor för 2017. Något som enligt årsredovisningen är ett resultat av ökad försäljning.

I ett mejl till Breakit skriver Stina Ehrensvärd att Yubico räknar med en omsättning på 500 miljoner kronor under 2018.

Något som däremot inte ökade under 2017 var resultatet, som minskade med ungefär 20 miljoner och landade på 8,1 miljoner kronor. Resultatet efter skatt blev 5,2 miljoner konor, jämfört med 19,9 miljoner under 2016.

Yubico har tagit fram en säkerhetsnyckel i USB-form som fungerar ungefär som en bankdosa. Den används som ett extra lager av säkerhet när du loggar in på olika konton, exempelvis på datorn, Facebook eller Gmail.

Med kunder som Microsoft, Google och Facebook är det uppenbart att Yubicos nyckel fångat de stora techbolagens intresse.

Under förra räkenskapsåret har bolaget gjort fortsatta satsningar på teknisk utveckling och anställt fler mjukvaruutvecklare. Totalt ökade antalet anställda i koncernen från 39 till 70 personer under året enligt årsredovisningen.

Vi kan också läsa att Yubico har tagit in totalt 84 miljoner kronor i olika nyemissioner förra året. Samtidigt tog företaget också in 69 miljoner från riskkapitaljätten Andreessen Horowitz i en nyemission i april i år. En affär som innebar att bolaget värderades till över 2 miljarder kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER