Skarp kritik mot Omgiven av idioter: “Inte mer vetenskapligt än horoskop”

Skarp kritik mot Omgiven av idioter: “Inte mer vetenskapligt än horoskop”

Boken Omgiven av idioter kritiseras i ett reportage av tidningen Filter. Foto: Istock.

Johanna Ekström

Reporter

Nu sågas en av Sveriges mest populära böcker längs fotknölarna.

Har du också läst “Omgiven av idioter - hur man förstår dem som inte går att förstå” och funderat på vilken färg du och de i din närhet är? Då är du inte ensam.

Boken har sålt i en halv miljon exemplar och författaren Thomas Erikson är en av landets mest anlitade föreläsare. Bokrättigheterna har sålts till 27 länder. Uppföljaren ”Omgiven av psykopater” har kommit ut och ”Omgiven av dåliga chefer” samt ”Omgiven av latmaskar” är på gång. 

Men nu sågas hela teorin bakom boken. Det är tidningen Filter som i ett längre reportage (betalvägg) pratat med en rad experter.

Boken bygger på en teori från 1920-talet av psykologen William Moulton Marston. Han delar in människor i de fyra kategorierna dominant, inspirerande, stabil och analytisk. Marston gav för enkelhetens skull de olika typerna färger och tog fram ett personlighetstest utifrån dem.

Teorierna har sedan dess utvecklats och fortsatt att användas i företag och organisationer, till exempel vid rekryteringar, och går bland annat under namnet DISA-metoden.

I boken ”Omgiven av idioter” beskrivs hur metoden kan användas vid kommunikation och konflikthantering, bland annat på arbetsplatser. 

Men psykologer som Filter har talat med är skarpt kritiska till metoden.

Magnus Lindwall är psykologiprofessor vid Göteborgs universitet och har skrivit boken ”Självkänsla: Bortom populärpsykologi och enkla sanningar”. Han har tidigare bland annat kritiserat Mia Törnbloms självhjälpsböcker.

Han tycker att Thomas Erikssons bok är väldigt skickligt paketerad.

“Men sanningen är att det inte är mer vetenskapligt än horoskop” säger han till tidningen.

Han menar att det rör sig om ett fall av “fake it ‘til you make it”, får du tillräckligt många människor att tro på dig kvittar det vad det står på ditt cv. Samt att hela grundpremissen i booken är felaktig. Det går därför inte att få de resultat man hoppas på genom att använda boken, enligt Lindwall. 

“Han har tagit något som är extremt löst baserat på forskning och pimpat det med egna anekdoter och erfarenheter”, säger han.

En annan som är kritisk mot boken är psykologen Jonas Hjalmar Blom, som menar att det till och med kan vara farligt att kategorisera människor på det sättet. 

“När jag först hörde talas om det så tänkte jag att folk nog inte tog det på allvar, utan mer gjorde det som en kul grej. Men ju fler som pratade om det, desto mer förstod jag att det här är ju någonting som folk tror väldigt hårt på”, säger han till Filter.

Han menar att boken, för den som tror för mycket på den, kan leda till en snäv och stereotyp bild av människor.

Enligt honom är dessutom William Moulton Marstons teorier utdaterade för länge sedan.

“Ingen seriös forskare inom vare sig psykologi eller neurovetenskap skulle hänvisa till hans teorier idag”, Jonas Hjalmar Blom.

Thomas Eriksson har själv uppgett i olika sammanhang att han är beteendevetare. Han medger i Filter att han inte är utbildad inom området, utan använder titeln eftersom han “arbetar med beteenden”. Beteendevetare är ingen skyddad titel.

Han medger också att den “forskning” som han hänvisar till i boken “med vår tids mått mätt” inte kan kvalificeras som vetenskap. Han försvarar sig dock med att han aldrig sagt att DISA-metoden är heltäckande.

“Då hade jag nog varit ute i bedrägligt syfte, men det har jag inte sagt. Det finns mängder av andra faktorer som påverkar hur vi uppfattas och agerar…. Men jag ser DISA-metoden som pedagogiskt väldigt användbar för att skapa en plattform att utgå från”.  

“Om någon skulle hävda att psykologi är en exakt vetenskap får han nog gå tillbaka till ritbordet. Jag råkar vara en auktoritet på det här området för att jag kan mycket om detta. Och det kan man vara utan akademisk utbildning… Om det bara är akademiker som får skriva böcker så skulle det nog gapa tomt i bokhyllorna”, säger han till tidningen.

Läs fler artiklar
LÄS MER