Mitt under ägarstriden – nu cashar Zounds medgrundare in

Zound industries
Mitt under ägarstriden – nu cashar Zounds medgrundare in

Johanna Ekström

Reporter

Zounds medgrundare Kenneth Schönborg säljer sitt innehav i bolaget till Tommy Jacobson - för 70 miljoner.

Kenneth Schönborg grundade Zound industries tillsammans med kompisen Konrad Bergström 2008.

Sedan dess har han hållit en låg profil i miljardbolaget, som blivit känt för sina hörlurar och trådlösa högtalare, och sålt av sitt innehav som från början var 29 procent efter hand.

Nu säljer han sina resterande drygt 4 procent i bolaget till Tommy Jacobsons riskkapitalbolag Zenith, som sedan tidigare är storägare i Zound.

“Kenneth har inte alltid fått den uppmärksamhet som han förtjänar, men han har varit en förutsättning för Zounds utveckling. Jag hoppas att vi kan fortsätta att göra andra affärer tillsammans”, säger Tommy Jacobson om köpet.

Sedan i våras har en maktstrid rasat i bolaget, som slutade med att medgrundaren Konrad Bergström fick lämna. Därmed är båda grundarna borta ur bolaget.

Enligt Kenneth Schönborg har Konrad Bergströms sorti inget med hans försäljning att göra.  

“Jag har fullt förtroende för vd Pernilla Ekman och övriga ledningen. Det här är bara början på vad Zound kommer åstadkomma och då kanske man inte ska sälja. Men det är mer en personlig grej, när jag är med i ett bolag är jag operativ och nu har jag inte varit det i Zound på två år och har andra grejer på gång”, säger han.

Totalt köper Zenith 350.000 aktier av Kenneth Schönborg till ett värde på 70 miljoner kronor. I köpet värderas Zound till 1,7 miljarder kronor. En del av pengarna planerar Kenneth Schönborg att återinvestera i Zenith.

En långdragen följetong har varit Zounds förhandling om ett nytt kontrakt med brittiska Marshall. Nuvarande licens går ut 2022. Redan 2016 menade Tommy Jacobson att avtalet var i hamn, men nu två år senare har man fortfarande inget avtal på plats.

“Det är ett långt och komplicerat avtal och vi har hållit på jättelänge. Men jag hade inte gjort den här affären om jag inte trott på det”, säger Tommy Jacobson.

Hur har maktstriden med Konrad Bergström påverkat Zound?

"Det känns som vi har lagt det bakom oss nu. Bolaget fortsätter växa och gå bra”, säger han.

Zound industries omsättning ökade med 35 procent förra året till 1,4 miljarder kronor. Bolaget planerar en notering framöver och under 2019 kommer produkter som bolaget tagit fram med Adidas ut på marknaden. 

Läs fler artiklar
LÄS MER