Sök

Ger “second opinions” digitalt - nu satsar Medicheck utomlands

MediCheckmedtechDigital vård

Thomas Ehrengren är vd och medgrundare på Medicheck. Foto: Istock samt pressbild.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Svenska läkartjänsten vill ge britterna tillgång till specialistvård via nätet.

Den svenska startupen Medicheck har tagit fram en tjänst där patienterna kan möta specialistläkare genom chatt och videosamtal över nätet.

I februari tog bolaget in 4 miljoner för att fortsätta växa på den svenska marknaden.

Nu satsar Medicheck även internationellt genom en lansering i Storbritannien.

“Vi har jobbat med den engelska marknaden sedan i våras och har ett gäng på tre personer på plats som jobbar med förberedelserna för lanseringen”, säger bolagets vd och medgrundare Thomas Ehrengren.

Enligt honom finns det i nuläget ingen digital tjänst i Storbritannien för specialistläkarvård och second opinions.

“Vi ska ut i fler i länder på sikt, men har valt UK som vår första internationella marknad. Vi kommer titta på möjligheter i Norden också, men det känns mer som hemmaplan”.

En viktig del inför satsningen enligt Ehrengren har varit värvningen av neurokirurgen Christer Lindquist. Han går in i bolagets styrelse samt blir medicinsk chef för de internationella satsningarna.

Han har varit delägare och konsult i olika medtech-bolag sedan 1986 och är idag medicinsk chef på Cromwell Hospital i London.

Under hösten kommer Medicheck köra två piloter i Storbritannien och målet är lansering under första kvartalet 2019. Då siktar bolaget också på att öka antalet besökare i Sverige rejält.

“Vi rullar på enligt plan i Sverige, nu ligger vi på ganska blygsamma 400-500 besök i månaden”, säger Thomas Ehrengren.

Under hösten planerar bolaget att ta in nytt riskkapital, pengarna ska användas till både lanseringen i Storbritannien och för att växa i Sverige.

“Nästa år är målet att vi ska upp till runt 5000 besök i månaden på den svenska marknaden”.  

Bolaget grundades 2016 och verksamheten smögs igång våren 2017.

Bland investerarna finns bland annat förra hockeyproffset Mattias Weinhandl samt Vitamin Wells grundare Christian Ehrhardt och Anders Göransson.

Förra året omsatte Medicheck 1,2 miljoner kronor och visade ett knappt minusresultat.

Även den digitala vårdcentralen Kry har siktet inställt på Storbritannien och etablerade nyligen verksamhet i landet. Breakit kunde nyligen berätta att bolaget växte med 600 procent förra året. 

Läs mer