Moderaterna och Socialdemokraterna kritiserar Telia: "Olämplig affär"

Moderaterna och Socialdemokraterna kritiserar Telia: "Olämplig affär"

Elisabeth Svantesson och Mikael Damberg är båda kritiska till Telia-affären. Foto: Vilhelm Stokstad/Henrik Montgomery/TT samt press. Bildmontage av Breakit.

Jonas de Lange

Reporter

Båda Sveriges största politiska partier uttrycker missnöje med telekombolagets förvärv.

"Det här är en olämplig affär. Det är djupt problematiskt att staten genom den här affären kommer bli den dominerande ägaren på mediemarknaden."

Så säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson, till Dagens industri.

Reaktionen kommer efter att Telia idag gått ut med att man kommit överens med Bonnier om att köpa upp bolaget bakom TV4 och Cmore.

Affären kritiserades av regeringen redan tidigare i år och nu går politiker från både Moderaterna och Socialdemokraterna ut igen med kritik mot förslaget.

"Jag är inte särskilt imponerad. Jag har till ledningen för bolaget under hela den här processens gång sagt att det är viktigt med medial mångfald och att staten inte har några ambitioner att äga marksänd tv”, säger Mikael Damberg till Di.

Elisabeth Svantesson menar att ett indirekt statligt ägande av TV4 öppnar för att folk kan ifrågasätta oberoendet i TV4:as sändningar. Hon menar dessutom att staten bör sälja sina 37 procent av Telia om affären går igenom.

Mikael Damberg ser fortfarande en möjlighet för att affären inte blir av.

"Jag tror inte sista ordet är sagt. Nu kommer det börja en diskussion kring granskning av konkurrensfrågor och antagligen kring sändningstillståndet framöver. Men det blir också en mediepolitisk diskussion kring statens roll som medieaktör", säger han, till Di.

Läs fler artiklar
LÄS MER